Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Chatham House’da konuşma yaptı.

Bakan Özersay, katılımcılar arasında diplomatik misyon ve büyükelçilik görevlileri, akademisyen ve sivil toplum temsilcilerinin de yer aldığı etkinliğin ardından Londra temasları ve batan mülteci gemisiyle ilgili TAK muhabirinin sorularını yanıtladı.

Yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri’nin, rapor hazırlamak üzere geçici olarak görevlendirdiği Jane Holl Lute’un Pazartesi günü adaya geleceğine değinen Bakan Özersay, önemli olanın Kıbrıs müzakerelerini yeniden başlatmak değil, müzakerelerin neden başarısız olduğunu irdelemek ve nedenlerini sorgulamak olduğuna vurgu yaptı.

Lute’un Kıbrıs’a geldiğinde sadece “nerede kaldık, müzakerelere kaldığı yerden başlayalım” demesi halinde bunun süreci hiçbir yere götürmeyeceğine işaret eden Özersay, 50’inci yılına gelinen müzakerelerle ilgili yapılması gerekenin “neden başarısız oluyor” sorusuna yanıt bulmak olduğunu kaydetti.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ancak bu şekilde bundan sonra nereye gidilebileceği konusunda gerçekçi bir yol çizilebileceğini vurguladı.

14 yıl önce görevde olan BM Genel Sekreteri’nin “Kıbrıs Rum toplumu yönetimi ve zenginliği Kıbrıslı Türkler ile paylaşmaya hazır değil” dediğini anımsatan Özersay, 14 yıl sonra bu durum değişti mi, şu anda buna daha mı hazırlar diye sorulması gerektiğini anlattı.

Öte yandan geçen 14 yılda Kıbrıslı Rumları yönetim ve zenginliği paylaşmaktan daha da uzaklaştıracak iki gelişme yaşandığına işaret eden Bakan Özersay, bunlardan birinin Güney Kıbrıs’ın AB’ye kabul edilmesi diğerinin ise Kıbrıslı Rumların çözüm olmayan bir ortamda Kıbrıslı Türklerin rızasını almadan doğalgaz arama faaliyetlerini yürütmesi ve uluslararası toplumun da buna ses çıkarmaması olduğunu kaydetti.

Bugün Chatham House’ta bu konularla ve bundan sonra neler yapılabileceğiyle ilgili konuştuğunu ve sorulara yanıt verdiğini anlatan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Londraya yaptığı ziyaretin odağının “Yurt Dışı Kıbrıslı Türkler Projesi” olduğunu ancak Londra’da bulunduğu süre boyunca çeşitli temaslarla Kıbrıs Türk tarafının görüş ve düşüncelerini anlatmaya devam edeceklerini söyledi.

Bakan Özersay açıklamasında, KKTC deniz yetki alanlarında batan mülteci gemisiyle yaşanan insanlık trajedisine de değindi.

Kıbrıslı Türklerin uluslararası toplumun parçası olmaya çalıştığını, öte yandan bugün uluslararası toplumun ciddi bir mülteci sorunuyla yüz yüze olduğunu kaydeden Bakan Özersay,  bu insanların can güvenliğinin sağlanmasının, onarla yardımcı olunmasının insancıl hukukun ayrılmaz bir parçası olduğunu kaydetti.

Kıbrıslı Türklerin bu bağlamda denizlerdeki kapasitesini geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Özersay, Sahil Güvenliğin de bu gibi insani operasyonlar konusunda kapasitesini artırmak durumunda olduğunu dile getirdi.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay aynı zamanda uluslararası toplumun da bunu bir mülteci sorunu olarak ele almaktan çıkması; dünyadaki ekonomik – siyasi eşitsizlikler ve çatışmaları tolere eden; çatışan taraflara silah satan yaklaşımları terk etmesi gerektiğini belirtti.

Bakan Özersay bu duruma yol açan ekonomik ve siyasi eşitsizliklerin ortadan kaldırılması için AB ve diğer tüm aktörlerin adımlar atması gerektiğini kaydederek aynı durumun Kıbrıs sorunu için de geçerli olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Kudret Özersay gün içinde, Londra’da Kıbrıslı Türklerin aktif olduğu çeşitli sivil toplum örgütlerinden temsilcilerle görüşecek.

Özersay bu akşam da İngiltere Lordlar Kamarası’nda bir grup lordla akşam yemeğinde bir araya gelecek, Kıbrıs Sorununa ilişkin son gelişmeleri de değerlendirecek.

2  madde