Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu 72. dönem toplantılarının yapıldığı New York ve ardından ABD’nin başkenti Washington’da temaslarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, New York ve Washington ziyaretlerinde Birleşmiş Milletler ve ABD’li yetkililer ile görüştü, bazı düşünce kuruluşları ve medya kurumlarına Kıbrıs’taki son gelişmeler hakkında bilgiler verdi.

Ertuğruloğlu, New York’ta BM binasında yer alan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Yıllık Eşgüdüm Toplantısı ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Bakanlar Konseyi Toplantısı’na katılarak, üyelere hitap etti.

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, Washington’da ABD Kongre üyeleriyle de görüşerek, Kıbrıs Türk halkının görüş ve taleplerini iletti.

Ertuğruloğlu, görüşmeleri oldukça yararlı olarak niteledi ve Kıbrıs Türk halkının sesini ve haklılığını dünyaya artık daha çok duyurmak için sürekli çalışacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, New York’ta BM Genel Merkezi’nde yer alan temaslarında ve EİT toplantında, Kıbrıslı Türklerin sebebi olmadıkları ve sürdürülmesine neden olmadıkları bir sorunun esiri haline getirilmelerinin büyük bir haksızlık ve insanlık dışı olduğunu vurguladı ve “Kıbrıs’ta uluslararası toplumun da desteği ile Ada’daki iki tarafın güçlü komşuluk ilişkileri kurabileceği ve yan yana barış ve istikrar içerisinde yaşayabilecekleri farklı çözüm alternatiflerinin artık değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz” dedi.

Ertuğruloğlu, İİT Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda yaptığı konuşmada ise, “İİT ve kardeş üye ülkelerin, KKTC ile ilgili İİT karar ve deklarasyonlarını fiiliyata geçirmesini umuyor, ciddi adımlar bekliyoruz. Kıbrıs ile ilgili karar ve deklarasyonları fiilen yürürlüğe sokacak ve Kıbrıslı Türkler üzerinde uygulanan izolasyonlara son verecek bir yol haritası hususunda görüşmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Ertuğruloğlu Çavuşoğlu ile görüştü

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, New York temasları çerçevesinde Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile de bir araya geldi. Çavuşoğlu’nun davetiyle gerçekleştirilen kahvaltılı görüşmede, Kıbrıs’taki son gelişmeler ele alındı.

Ertuğruloğlu, aynı gün Çavuşoğlu’nun davetlisi olarak New York’ta yeni yapılacak Türkevi’nin temel atma törenine de katıldı. Türkevi’nin temeli Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı.

İkili görüşmeler

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, ayrıca Umman Sultanlığı Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alawi ile de görüştü. Ertuğruloğlu, Umman Sultanlığı New York Daimi Temsilciliğinde yer alan görüşmede Alawi’yi Kıbrıs’taki gelişmeler hakkında bilgilendirdi.

Ertuğruloğlu, temasları kapsamında İİT Genel Sekreteri Dr. Yousef Al-Othaimeen, EİT Genel Sekreteri Halil İbrahim Akça ve Birleşmiş Milletler Barışı Koruma Operasyonlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix ile de görüştü.

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, görüşmelerde, Kıbrıs Türk halkının yıllardır maruz kaldığı haksızlıklara işaret ederek, Kıbrıs’ta artık BM’nin Kıbrıs Türk halkını göz ardı etmeden, eşitlik temelinde yeni bir sayfa açması, uluslararası camianın da Kıbrıs Türk halkının maruz bırakıldığı haksız ambargoların kaldırılması için destek vermesi gerektiğini vurguladı.

“BM Kıbrıs’taki uygulamalarını gözden geçirmeli”

Ertuğruloğlu, Lacroix ile görüşmesinde Kıbrıs Türk tarafının biten müzakereler, yeni süreç, BM’den beklentiler ve BM’nin yardım konvoyları konularındaki görüşlerini ileterek, BM’nin artık Kıbrıs’taki uygulamalarını yeniden gözden geçirmesi gerektiğine işaret etti.

Ertuğruloğlu mülakatlar verdi

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, bazı basın kuruluşlarına mülakatlar da verdi. Ertuğruloğlu, Amerikan’ın Sesi (Voice of America) ve Agence France-Presse’e (AFP) verdiği röportajlarda, Kıbrıs sorununun tarihçesi ve Kıbrıs müzakere süreçlerini anlatarak, Kıbrıs’ta artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığını söyledi.

Ertuğruloğlu, Crans Montana’da başarısızlıkla sonuçlanan ve biten 50 yıllık müzakere sürecinden herkesin dersler çıkarması gerektiğine işaret ederek, Kıbrıs’ta Kıbrıs Türk halkının devleti, hakları, varlığı, egemenliği ve eşitliği kabul edilmediği hiçbir sürecin başarılı olamayacağına vurgu yaptı.

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, yeni sürecin eşitlik temelinde ve devletten devlete zemininde yapılması gerektiğini de söyledi.

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’na New York temasları sırasında Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Kemal Köprülü ile 2. Sekreter Çağrı Kalfaoğlu eşlik ederken, görüşmelerde KKTC New York Temsilcisi Mehmet Dana ve 2. Sekreter Yasa Yeşilada da hazır bulundu.

Washington temasları

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Washington temasları kapsamında da PBS, Slate Magazin ve The Hill’e mülakat verdi.

ABD Kongresinde, kongre üyeleriyle görüşmeler yapan Ertuğruloğlu, ABD Temsilciler Meclisi eski üyesi John Tanner’in US Capitol’de onuruna verdiği öğle yemeğine de katıldı. Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, burada da birçok kongre üyesiyle görüşme fırsatı buldu.

Ertuğruloğlu, görüşmelerde yaptığı konuşmalarda, Kıbrıs’taki son gelişmeler, Crans Montana’da çöken müzakereler ve yeni süreç hakkında detaylı bilgiler vererek, başarısızlıkla sonuçlanan eski sürecin yeniden canlandırılmasının mümkün olmadığı görüşünü ifade etti.

Kıbrıs’ta artık yeni süreçlerin konuşulması gerektiğini söyleyen Ertuğruloğlu, BM’nin Kıbrıs’ta eşitliğe dayalı devletten devlete zemininde yeni bir sayfa açması gerektiğini kaydetti.

Yeni süreçte uluslararası camia ile daha yakın istişare içerisinde olacaklarını belirten Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türk halkına yönelik uygulanan haksız ambargoların kaldırılması gerektiğini söyledi, bunun için destek istedi.

Ertuğruloğlu, BM’nin yeni süreçte Kıbrıs’taki politikalarını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini ifade ederek, “Kıbrıs müzakerelerinde geçen 50 yılda her türlü formül denendi ancak başarı sağlanamadı. Çünkü mevcut süreçte Rum tarafının çözüme ihtiyacı yok. Kıbrıs Cumhuriyetinin tanınmışlık avantajını neden bizimle paylaşsın. Bunu istemediğini ve yapmayacağını da gösterdi” dedi.

Ertuğruloğlu, Kıbrıs’ta eşitlik temelinde ve devletten devlete zemininde bir müzakere zemini yaratılmadığı sürece değil 50 yıl müzakereler 500 yıl da sürse başarı sağlanamayacağını da kaydetti.

Yeni sürecin Kıbrıs Rum tarafını Kıbrıs Türk halkıyla bir çözüme motive eden bir süreç olması gerektiğini anlatan Ertuğruloğlu, şunları kaydetti:

“Crans Montana’da süreç Rum tarafının turumu dolayısıyla bitti. Çünkü çözüme değil zamana oynadı.  Onların amacı çözüm değil, amaçları bizi ucu açık bir süreçle masada ve ambargolar altında tutmaktır. Fakat artık eski süreç bitti. Kıbrıs’ta bundan sonra ancak iki ayrı devletli çözüm yaşayabilir, şu anda olduğu gibi. Federasyon görüşmeleri bitti.”

IRI’de konferans

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, ABD Kongresi’ndeki temaslarının ardından Uluslararası Cumhuriyetçiler Enstitüsünde (IRI) düzenlenen yuvarlak masa toplantısına katıldı.

Ertuğruloğlu ayrıca Washington’da yaşayan Kıbrıslı Türk ve Türkiye vatandaşlarıyla bir araya gelerek, Kıbrıs’taki gelişmeler hakkında bilgilendirdi. Tahsin Ertuğruloğlu, yeni süreçte gerekli lobi çalışmalarını sürdürmelerini ve Kıbrıs Türk halkının Amerika’daki sesi olmalarını istedi.

Toplantı, Türk-Amerikan Yönlendirme Komitesi’nin (TASC) daveti üzerine gerçekleştirildi. Ertuğruloğlu, burada Washington’da görev yapan Türkiye basınına da mülakat verdi.

Türkiye Cumhuriyeti Washington Büyükelçiliğine ziyaret

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, Türkiye Cumhuriyeti Washington Büyükelçiliği’ni de ziyaret ederek, büyükelçi Serdar Kılıç ile bir araya geldi.

Görüşmelerde, Kıbrıs’taki son gelişmeler hakkında bilgilendirme yapan ve Kıbrıs Türk halkının uluslararası camiadan beklentilerini aktaran Ertuğruloğlu’na, Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Kemal Köprülü, KKTC Washington Temsilcisi İsmet Korukoğlu ile 2. Sekreterler Çağrı Kalfaoğlu ve Özgür Ezel eşlik etti.