Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY), Rum Milli Muhafız Ordusu’na uzman asker niteliğinde 3000 kişilik yeni istihdam yapması yönünde almış olduğu kararı endişe içerisinde takip etmekteyiz.

Ada’da kapsamlı bir çözüme ulaşmak amacıyla müzakerelerin yoğunlaştırılmış şekilde devam ettiği böylesi bir dönemde, gerginlik yaratmaya yönelik olarak GKRY’nin, askeri güçlerini daha da artıracak bir yaklaşım sergilemesini anlamakta güçlük çektiğimizin bilinmesinde yarar görmekteyiz.

Müzakereler çerçevesinde, Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğünün devamının sağlandığı, Ada’daki iki halkın siyasi ve egemen eşitliğine dayalı kurulması öngörülen yeni bir ortaklık yönetiminin ordusunun dahi olmayacağının müzakere edildiği bir ortamda, yürürlüğe konan 3000 kişilik istihdam kararı, Rum muhataplarımızın çözüme olan inançlarını sorgulamamıza sebebiyet vermekte olup, bizleri çözüm konusunda Rum tarafının samimi olmadığı düşüncesine itmekten başka bir amaca hizmet etmemekdir. Ayrıca, alınan bu kararın, Liderlerin 2016 yılı içinde Ada’da bir çözüme ulaşılabileceği yönündeki açıklamaları ile hiçbir şekilde bağdaşmadığı da aşikardır.

Rum tarafına çözüm sürecine menfi etki yapabilecek bu tür hareketlerden kaçınmaları, bu gibi hassas konularda alınacak kararları müzakere süreci ve bu bağlamda kurulması öngörülen yeni ortaklık ve işbirliğini gözönünde bulundurarak hareket etmesi çağrısında bulunuyoruz.