Enformasyon Logo

Avrupa Birliği üst düzey yetkilileriyle görüşmek üzere Brüksel’de bulunan Mustafa Akıncı, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile Avrupa Komisyonu Genel Merkezi, Berlaymont Binası’nda görüştü.Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile yaptığı görüşmede, Kıbrıslı Türklerin çözüm sonrasına hazırlanmasına yardımcı olması için, Kıbrıslı Türklerle olan ilişkilerin her düzeyde daha da ileriye götürülmesini istedi.
Akıncı görüşme sonrasında basına yaptığı açıklamada, görüşmede Kıbrıslı Türklerle olan ilişkilerin, Kıbrıslı Türklerin çözüm sonrasında hazır olabilmesi için her düzeyde daha da ileri götürülmesini talep ettiğini; bunun yanında, adada varılacak bir çözümün, Avrupa Birliği mahkemelerinde delinmesini engellemek için çözümün Avrupa Birliği’nde birincil hukuk olarak tanınmasının önemini vurguladığını kaydetti.
Görüşmede Juncker’e, adada sürdürülen müzakere süreci hakkında bilgi verdiğini ve Kıbrıslı Türklerle ilişkilerin nasıl ilerletilebileceğini görüştüğünü ifade eden Akıncı, adada çözüme ulaşıldığının ertesi günü, Kıbrıslı Türklerin kendini Avrupa Birliği’nin içerisinde bulacağına dikkat çekerek, “(Avrupa Komisyonu ile ilişkilerde) bugüne kadar yapılanlarla sınırlı kalınmamalı, Kıbrıs Türk toplumu kurumlarıyla birlikte (AB üyeliğine) hazır hale getirilmeli” dedi.
Mustafa Akıncı, ayrıca Avrupa Komisyonu Başkanının Temmuz ayının ortasında adaya geleceğini ve ziyaretinde Kıbrıs Türk yetkilileriyle de görüşeceğini kaydetti.
Kıbrıs Rum kesimiyle sürdürülen müzakerelere de değinen Akıncı, amaçlarının siyasi eşitlik ve güvenlik temelinde, her iki tarafın da çıkarına olacak bir çözüm bulmak olduğunu kaydederek, Juncker’e önceki gün itibarıyla ana konuları görüşmeye başladıklarını ve güven artırıcı önlemler konusunda atılan adımları aktardığını söyledi.
Akıncı, basın mensuplarına, Kıbrıslı Rumlarla bir yandan güven artırıcı önlemleri hayata geçirmek, bir yanda da Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulmak için çok hızlı ve sonuç alıcı bir şekilde görüştüklerini, bu amaçla liderlerin ayda iki kez, müzakerecilerin de haftada üç kez bir araya geldiğini anlattı.
Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile önceki gün (pazartesi) gerçekleştirdikleri ve 5 saat süren görüşmeye de değinen Akıncı, görüşmede ilerleme sağlandığını bunların ayrıntılarına giremeyeceğini belirtti.
Kıbrıs adasının bulunduğu coğrafyada çok sorunların bulunduğunu kaydeden Akıncı, Dünyanın ve Akdeniz bölgesinin iyi örneklere ihtiyacı olduğunu, Kıbrıs’tan gelecek iyi bir habere Avrupa Birliği kurumlarının da ihtiyacı bulunduğunu kaydetti.
Avrupa Birliği’nin Kıbrıslı Türklerle ilişkilerini geliştirmesi gerektiğinin altını çizen Akıncı, “Kıbrıs Türk toplumunun içinde bulunduğu duruma daha da katkı yapmaya başlamalılar, gelecekteki çözümle ilgili nasıl katkıda bulunabilirler diye düşünmeye başlamaları gerekir diye düşünüyorum” dedi.
“Bunlar, Kıbrıslı Türkleriyle her düzeyde daha iyi ilişkinin gelişmesi ve Kıbrıslı Türk toplumunun geleceğe hazırlanması, sadece Avrupa Birliği’nin bir partneri değil, bir parçası halinde gelmesini kapsar. Türk toplumunun hazır hale gelmesi ekonomik anlamda da daha iyi bir konuma gelmesi demektir” diyen Akıncı, görüşmeler devam ederken, AB’de yarışabilecek bir Kıbrıs Türk toplumu ve kurucu devletinin oluşturulması için “Avrupa Birliği’ne düşen görevlerin” de bulunduğunu söyledi.
AB’nin çözüm sürecine “müdahil” olmasına nasıl bakıldığının sorulmasına karşılık Akıncı, AB temsilcisinin sürecin içerisinde almasının doğru olmayacağını, sürecin kenarında durarak katkı koymasını istediklerini söyledi.
Daha önce var olan ancak son yıllarda eksik kalan bir uygulamanın devamını istediklerini de belirten Akıncı, “(İstenilen şeyin) Avrupa Birliği’nden bir temsilcinin müzakere sürecinin içerisinde değil kenarında durup, süreç ilerlerken kendilerinden istenen teknik konularda yardımcı olmasıdır. Sürece bu şekilde katkıda bulunmasıdır. Müdahil sözcüğü yerine belki de katkıda bulunmaları daha doğru bir tanımlama olabilir. Ama kesinlikle AB’nin, Birleşmiş Milletler sürecinin yerine geçmesi diye bir talep yoktur” dedi.
Juncker ile görüşmesinde, Kıbrıslı Rumlar’la varılacak olan antlaşmanın Avrupa Birliği’nde birincil hukuk olarak kabul edilmesi gerektiğini ifade eden Akıncı, “ Bulunacak çözümün gelecekte herhangi bir şekilde mahkemelerde delinmemesi için Avrupa hukukunun bir parçası olması gerekmektedir” dedi.
Akıncı, antlaşmanın Avrupa Hukuku’na dahil edilmesinin yollarının bulunduğunu, bu konuda AB’nin yardımcı olacağını düşündüğünü ifade etti.
Hellimin menşe adının tesciliyle ilgili olarak sorulan bir soruya karşılık Akıncı, “Dün liderler toplantısında da iki tarafın da kabul edebileceği bir formüle yaklaştığımızı söyleyebilirim. Müzakerecilerden ayrıntılarını daha da berraklaştırmalarını rica ettik. Avrupa Birliği’nin tutumu her iki tarafı da mutlu edecek bir formülasyon bulunması şeklindedir. Önümüzdeki günlerde bu konuda mesafe alacağımızı düşünüyorum. Belki Komisyon başkanı Kıbrıs’a gelinceye kadar bu konuda da net bir durum hasıl olur. Her iki topluma da iyi haberler verecek duruma geliriz” dedi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker ile görüşmesinin “çok yararlı” geçtiğini söyledi.
Akıncı, dün gün içerisinde Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini ile de baş başa bir görüşme gerçekleştirdi.