Akıncı: “Kıbrıslı Türkler ve Rumların bir arada yaşaması kaderleri”

Akıncı: “Kıbrıslı Türkler ve Rumların bir arada yaşaması kaderleri”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıslı Türkler ve Rumların bir arada yaşamasının kaderleri olduğunu vurgulayarak, önemli olanın bunun uyum içinde başarılabilmesi ve iki tarafın da eşitliğini gözetecek, güvenliğini sağlayacak bir formül bulunması olduğunu söyledi. 
Müzakerelerde kağıtların sayısının arttığını, ortada bir iradenin bulunduğunu, güven yaratıcı önlemler ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesi anlamında çabaların olduğuna işaret eden Akıncı, temel hedefin kapsamlı bir çözüme müsait ortamın yaratılması olduğunu kaydetti. 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve beraberindeki heyeti kabul etti. Heyete, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros da eşlik etti. 
Kabulde konuşan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı yeni görevinden dolayı tebrik ederek, takdir duygularını ifade etmek istediklerini kaydetti. 
Kısa sürede yaşanan gelişmeleri takdirle karşıladıklarını belirten Demirtaş, Akıncı’nın kalıcı çözüm için “yıllar sonra değil, aylar sonra” ifadesinin çok büyük bir özgüven taşıdığını kaydetti. 
Cumhurbaşkanı Akıncı’yı takdir etme yanında, desteklerini de dile getiren Ekrem Demirtaş, barış sürecinin ekonomiden geçtiğine inanç belirtti. 
Barış sürecinin yönetiminin sadece siyasete bırakılmasının, bir noktada tıkanabileceğini belirten Demirtaş, 12 yıldır Ticaret Odası Başkanlığı süresinde yapılan çalışmalara değindi. 
Süreç içinde Kıbrıs sorunu ve Ege sorunu gibi konuların hala çözümlenemediği, ancak ticaretin çok geliştiğini dile getiren Demirtaş, siyasi sorunlara takılmadan ekonomik beraberliğin sağlanmasının önemine değindi. 
Kıbrıs’ta çok büyük bir potansiyel olduğunu ve Kıbrıs’ın böyle bir durumda olmayı hak etmediğini vurgulayan Ekrem Demirtaş, Kıbrıs’ı “Akdeniz’in Singapur’u” olarak niteledi. Demirtaş, Kıbrıs’ın transit ticaretin merkezi konumunda olması gerektiğine dikkat çekti. 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da Demirtaş ve beraberindeki heyetin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, İzmir Ticaret Odası’nın faaliyetlerini yakından takip ettiğini ve takdirle izlediğini söyledi.
Akıncı, İzmir Ticaret Odası’nın olması gerekeni olmadan çok önce söyleyen bir kurum olduğunu, bu yönde odanın tespitlerinin çok değerli olduğunu vurguladı. 
Barış ve çözümün sadece siyasetin işi olmadığı düşüncesine kendisinin de katıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, ekonominin bunun temel taşlarından biri olduğunu kaydetti. 
İzmir Ticaret Odası’nın iki ulus arasındaki yapı taşlarını uzun bir zamandır döşediğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs’ta barış yönündeki mesajları için Demirtaş’ı tebrik etti. 
Kıbrıslı Rumlar ve Türklerin bir arada yaşamasının kaderleri olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, önemli olanın ise bunun uyum içinde başarılabilmesi ve iki tarafın da eşitliğini gözetecek, güvenliğini sağlayacak bir formül bulunması olduğunu söyledi. 
Bunun formülünün yıllar öncesinde bulunduğunu, geriye bunun altının doldurulmasının kaldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, siyasi irade ve politik kararlılık varsa Kıbrıs sorunun aylar içinde çözülebileceğini söylemesindeki sebebin bu olduğunu vurguladı.
Kıbrıs konusunun 47 yıldır tartışıldığını anımsatan Cumhurbaşkanı Akıncı, kendilerinden sonraki kuşaklara bu sorunu devretme lükslerinin olmadığını kaydetti. 
Kıbrıs sorunun çözümünün kolay olmadığını, halka kabul edebileceği bir taslak sunma görevleri bulunduğuna işaret eden Akıncı, kararın her iki tarafın halklarının olacağını belirtti. 
Referandum sürecine değinen Cumhurbaşkanı Akıncı aradan geçen sürenin ise bölünmeyi pekiştirdiğini söyleyerek, kendisinin seçilmesiyle tüm dünyaya Kıbrıs Türklerinin hala bir çözüme bağlı olduğu mesajının iletildiğini kaydetti. 
Rum tarafının 10 yıl önce referandumda hayır diyerek, AB’ye tek başlarına girdiğini, ancak ev ödevlerini tam yapmadıklarında AB’nin bir cennet olmadığını gördüklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, Rumların bu süreçte birleşmenin, ekonomiyi büyütmenin önemini daha iyi anladıklarını söyledi. 
Kıbrıs’ın birleşmesiyle büyük potansiyel ortaya çıkacağını belirten Akıncı, çözümle birlikte batıyla bağların daha da gelişeceğini, dolayısıyla böyle bir coğrafyada üzüm yemek yerine, sürekli bağcıyı dövmenin anlamsız kaldığını kaydetti. 
Henüz su yüzüne çıkartılmamış gaz ve oralara gemiler yollamak yerine bunun geleceğini planlamanın önemli olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, yeterli kaynak çıktığı takdirde, İsrail gazıyla birleşilerek, Türkiye üzerinden Avrupa’ya gönderilmesinin akıl işi olduğunu vurguladı. 
Tüm tarafların bundan faydalanılması ve ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Akıncı, niyet ve kararlılık varsa Kıbrıs sorununun yıllarca sürmeyeceğini yineledi. 
Kağıtların sayısının arttığını, ortada bir iradenin bulunduğunu, güven yaratıcı önlemler, sosyal ilişkilerin geliştirilmesi anlamında çabaların olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Akıncı, bütün temel hedefin kapsamlı bir çözüme müsait ortamın yaratılması olduğunu kaydetti. 
Bu yönde ilerlemeye devam ettiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Yol dümdüz olmayacak, engebeli olacak. Azimle bu engelleri aşmaya çalışacağız. Gelecek kuşaklar artık bu adanın nimetlerinden yararlansınlar istiyoruz” dedi.