KKTC Dışişleri Bakanlığı Avrupa Parlamentosu’nun bugün (13 Kasım 2014) aldığı kararı detaylı incelemiştir. Kıbrıs konusunu ilgilendiren bir meselede Kıbrıs Türk tarafının söz hakkının olmadığı bir platformda Avrupa Parlamentosu’nun aldığı bu karar tek yanlı ve kabul edilemez olup herhangi bir bağlayıcılığı bulunmamaktadır. Kıbrıs Rum tarafının Avrupa Birliği’ne üye olduğu 2004 yılından bu güne dek Avrupa Parlamentosu’nun Rum tarafının sözde egemenlik haklarını tanımasına yönelik Türkiye Cumhuriyeti’ne yaptığı çağrılar yeni değildir. Bu tür tek yanlı çağrıların müzakereler bugüne dek olumlu etkisi olmamıştır.

Karar taslağında bulunan tek yanlı ifadelerin ve maddi hataların düzeltilmesi hedefiyle Bakanlığımız çeşitli seviyelerde girişimlerde bulunmuştur. Bu çalışmalar sonucunda, doğal kaynakların Ada’daki iki tarafın ortak istifadesi için kullanılması yönünde yapılan çağrı ile, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin görüşmelerin tekrar başlamasına yönelik çabalarının desteklenmesine ilişkin ifadeler nihai karar metninde yer almıştır. Ayrıca, Avrupa Birliği Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn’ın, Avrupa Parlamentosu’ndaki açılış ve kapanış konuşmalarında Kıbrıs’ta kapsamlı bir çözüme her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu ifade etmesi dikkate değerdir.

Kıbrıs Türk tarafı, Kıbrıs sorununun kapsamlı çözüm çabalarının desteklenmesi için karşılıklı suçlama girişimleri yerine Rum Lider Anastasiadis’in müzakere masasına geri dönmesi, bu güne kadar sağlanan ilerlemelere saygı duyulması ve 11 Şubat 2014 Ortak Açıklama metninde ifade edildiği şekilde yapılandırılmış müzakerelerin hayata geçirilmesi gerektiğine inanmaktadır.