Bakan Nami: “Müzakere süreci tıkandı ancak bu durum kabul edilemez”

Bakan Nami: “Müzakere süreci tıkandı ancak bu durum kabul edilemez”

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, müzakere sürecinin tıkandığını ancak bu durumun kabul edilemez olduğunu söyledi.
Mevcut tıkanıklığın ana nedeninin Rum tarafının geçmişte sağlanan yakınlaşmalara saygı duymaması olduğunu dile getiren Nami, ancak geçmiş müzakere dönemlerinde de çeşitli tıkanıklıklar yaşandığını ve Türk müzakere heyetinin bunların aşılması için gereken siyaseti ortaya koyduğunu belirtti.
Nami “Biz bunun tekrar yapılabileceğine ve Türk tarafının çok daha aktif bir politikayla Rum tarafından kaynaklanan bu sıkıntının üstesinden gelebileceğine inanıyoruz” diye konuştu.
Nami, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (TÜRK-SEN) ve Kamu Çalışanları Sendikası (KAMU-SEN) temsilcileriyle Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla sürdürülen müzakere süreci hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.
“TIKANIKLIĞIN MUTLAKA AŞILMASI LAZIM”
Dışişleri Bakanı Özdil Nami, müzakere sürecinde yaşanan tıkanıklığın kader kabul edilmesi gibi bir gündemin olamayacağını kaydederek, bunun mutlaka aşılması ve sürecin kapsamlı çözümle sonuçlandırılması gerektiğini belirtti.
Nami, iş birliği içerisinde bunun formülünü üretme gibi bir sorumlulukları olduğunu da belirtti.
Nami, 11 Şubat’ta başlayan kapsamlı çözüm müzakerelerine dün yapılan liderler görüşmesi ile Eylül ayına dek ara verildiğini de kaydetti.
“YAPTIĞIMIZ İKAZLAR DİKKATE ALINMAMIŞTIR”
Altı aydır sürdürülmekte olan görüşmelerde, halkın tüm beklentilerine karşın somut bir sonuç elde edilmediğinin görüldüğünü dile getiren Nami, bu durumun kendilerinde büyük bir üzüntü yarattığını kaydetti ve “Maalesef yaptığımız ikazların dikkate alınmaması nedeniyle şaşırtıcı olmamıştır” diye konuştu.
Gelinen aşamada, geçmiş yakınlaşmalar, ileriki aşamada takip edilecek metodoloji veya herhangi bir Güven Yaratıcı Önlem konusunda tarafların anlaşamadığının görüldüğünü ifade eden Nami, bu durumun müzakere masasında önemli bir sıkıntı bulunduğunun en net ifadesi olduğunu vurguladı.
“CUMHURBAŞKANLIĞI’NIN HÜKÜMETLE İSTİŞARE İÇİNDE OLMASI GEREKİR”
Nami, şöyle konuştu:
“Hükümetimiz ve Dışişleri Bakanlığı olarak müzakere masasındaki sorunun giderilmesi ve sonuç alacak şekilde müzakerelerin kurgulanması için her türlü katkıyı koymaya hazır olduğumuzu tekrar etmek istiyoruz. Bu yönde yaptığımız iş birliği ve istişare çağrılarına olumlu yanıt alma beklentilerimiz devam etmektedir.
Bugüne kadar izlenen yöntemin sonuç vermediği aşikârdır ve bu durum kapsamlı çözüm beklentisini her fırsatta ortaya koyan Kıbrıs Türk halkı için kabul edilemezdir.
Bugün itibarıyla müzakerelerde yaşanmakta olan sıkıntının temelinde Rum tarafının geçmiş yakınlaşmaları kabul etmemesinin olduğu bilinmektedir.”
“KIBRIS TÜRK TARAFI TIKANIKLIKLARI AŞMAK İÇİN DAHA AKTİF BİR POLİTİKA İZLEMELİDİR”
Bu ve benzer tıkanıklıkların halkın hak ve çıkarlarına uygun şekilde aşılması için Türk tarafının daha aktif bir politika takip etmesi gerektiğini vurgulayan Nami, Cumhurbaşkanlığı’nın hükümetle istişarelerini artırmasının bu çalışmalara olumlu katkısı olacağını söyledi.
“Toprak, garantiler ve tüm diğer konularda masaya getirilecek önerilerin hükümetle önceden paylaşılması ve istişare edilmesi teamüller gereği olduğu kadar, aynı zamanda yapılacak önerilerin meşruiyeti için de elzemdir” diyen Dışişleri Bakanı Nami, bu değerlendirmelerini bugün daha detaylı şekilde sendikalarla paylaşacağını belirtti.
Dışişleri Bakanı Özdil Nami, bir gazetecinin “dünkü liderler görüşmesinde tartışma çıktığı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades’in masayı terk ettiği” yönündeki iddialara ilgili sorusuna yanıt verdi.
Bakan Nami, “Görüşmeden sonra Dışişleri Bakanlığımız brifing almak için Cumhurbaşkanlığına gitti. Bize verilen bilgide böyle bir masayı terk etmenin gerçekleşmediği ifade edildi. Ancak görüşmenin sonunda Sayın Anastasiadis, Avrupa Birliği’nden gelen Troykayla bir toplantısı olduğunu ve artık ayrılması gerektiğini söyleyerek izin istemiş ve ayrılmış. Belki biraz ani bir kalkış olmuştur ama anladığım kadarıyla bütün görüşmeler zaten tamamlanmış o noktada. Dolayısıyla bugün basına bazı çevreler tarafından yansıtıldığı gibi bir müzakere masasını terk etme diye bir olayın gerçekleşmediğini anlıyoruz. Açıkçası konuların özüyle ilgili bilgi paylaşmak yerine magazinsel nitelikli bu tip detayların basına yansıtılmasını da hiç doğru bulmuyorum. Tasvip etmiyorum” dedi.
Nami, basında bugün yer aldığı gibi masayı terk etme olayının yaşanmadığını, konuların özüyle ilgili bilgi paylaşmak yerine magazinsel nitelikli bu tür detayların basına yansıtılmasını hiç doğru bulmadığını ve bunu tasvip etmediğini de kaydetti.
Bakan Nami’nin ardından söz alan sendika yetkilileri böyle bir toplantıyı düzenledikleri için Bakan Nami’yi teşekkür ettiler.