Dışişleri Bakanı Emine Çolak, çocuk hakları ihlallerinde en büyük sıkıntının çocuk istismarı olduğunu ifade ederek, özellikle çocuk işçiliğini önlemek için denetimin şart olduğunu ve bu konuda en büyük görevin devlet ve bireylere düştüğünü söyledi.

Çolak, ülkede çocukların, büyük suçlularla aynı şekilde yargılanıp, tutuklanmasının, ceza görmesinin ve aynı yerde tutulmasının bir insanlık ayıbı olduğunu kaydetti.

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) 2015-2016 Akademik Yılı, Dışişleri Bakanı Emine Çolak’ın GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampusu Millenium Senato Kongre Merkezi’nde verdiği “İnsan Hakları ve Çocuk” konulu ders sunumuyla başladı.

Saygı duruşu ile İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan akademik yılın açılış törenine, Dışişleri Bakanı Emine Çolak, GAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Memduh Erdal, GAÜ Kurucu Rektörü ve bir Serhat Akpınar, akademisyenler, konuklar ve öğrenciler katıldı.

Törende açılış konuşmalarını yapan GAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Kutsal Öztürk ile GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Asım Vehbi, üniversitenin yeni dönemde hayata geçirmeyi planladığı hedefleri anlattı ve yeni akademik yılın başarılı geçmesi temennisinde bulundu.

Konuşmaların ardından GAÜ’nün Uluslararası Kampüslerinden gelen akademik yıl açılış video mesajları gösterildi. Açılışta GAÜ Müzik Öğretmenliği Bölümü öğrencileri de müzik dinletisi sundu.

Törenin ardından Dışişleri Bakanı Emine Çolak, yeni akademik yılın açılış dersini verdi.

Dışişleri Bakanı Emine Çolak, “İnsan Hakları ve Çocuk” konulu sunumunda, bu konunun meslek yaşamında içine işlediğine vurgu yaparak, insan haklarının dünya çapında önemine vurgu yaptı.

Birleşmiş Milletler’in de bu konuya büyük önem verdiğini anlatan Çolak, 1944’te, insanlığa karşı yapılanlar sonucunda ortaya çıkan BM beyannamesinin insan haklarının temel taşı olduğunu kaydetti.

Bu beyannamenin KKTC’de de uygulandığını ifade eden Çolak, insan haklarına her zaman değer veren KKTC’nin, tanınmamasına rağmen insan hakları beyannamesini uyguladığını söyledi.

Ülkede ırk, dil, din, cinsiyet ve benzeri konularda herkesin eşit görüldüğünü ve hakkını arayabildiğini belirten Çolak, insan hakları beyannamesi hakkında bilgi verdi ve KKTC’deki uygulamaları anlattı.

İnsan ticareti, seks işçiliği gibi konulara da değinen ve bunların çok derin değerlendirilmesi gereken konular olduğunu ifade eden Çolak, çocuk haklarının da önemli olduğunu, bu konularda öğrencilerin yıl boyu çalışması ve bu çalışmaların sonuçlarının yararlı olmasını temenni etti.

Çocuk haklarına bakıldığı zaman birçok uygulamanın insan hakkı ihlali olarak görülmediğini, örneğin 18 yaşından küçük çocukların her alanda çalıştırıldığının bilindiğini, görüldüğünü ancak bazen görmezden gelindiğini kaydeden Çolak, çocukların haklarının bilincinde olmadığını, anlayamadığını, bu nedenle en büyük görevin devlet ve bireylere düştüğünü belirtti.

Çolak, çocuk hakları ihlallerinde en büyük sıkıntının çocuk istismarı olduğunu ifade ederek, KKTC’de de çocuk hakları ve çocuk işçiliği konularında istismarın sözkonusu olduğunu söyledi. Çolak, “Örneğin bir kahvede bize kahveyi bir çocuğun getirdiğini görürüz ama onun bir çocuk istismarı olduğunu görmeyiz. Aynı durum sanayi bölgesinde farklı iş kollarında da görülebilir” dedi.

Çocuk işçiliğini önlemek için denetimin şart olduğunu vurgulayan Çolak, kendilerine bu yönde büyük görev düştüğünü, birşeyler yapmaları gerektiğini kaydetti. Çolak, şu anda hükümetin içinde olduğunu ancak bu konulara kişi olarak da ayrı önem verdiğini belirtti.

Çocukların, ülkede büyük suçlularla aynı şekilde yargılandığını, tutuklandığını, ceza gördüğünü ve aynı yerde tutulduğuna işaret eden Çolak, bu konuda bir “kör nokta” olduğunu ve durumun görmezden gelindiğini söyleyerek, bunların “insanlık ayıbı” olduğunu kaydetti.

Çolak, mülteci konularına da değinerek, yaşanan sıkıntıları anlattı. Orta Doğu’dan Avrupa’ya akın eden mültecileri işaret eden Çolak, AB’nin tutumunu eleştirdi. “Örnek” diye görülen AB yasalarının, bu gibi olaylar sonrasında insan haklarını ne kadar göz ardı ettiğinin görülebileceğini işaret eden Çolak, insan haklarının her insan için ve bir ömür boyu geçerli olduğunu unutmamak ve herkese değer vermek gerektiğini söyledi.

Çolak’a, konuşmasının ardından GAÜ Kurucu Rektörü Akpınar tarafından teşekkür plaketi verildi.

    
7I8A1700

9  madde