Dışişleri Bakanlığı ile İslam Ticareti Geliştirme Merkezi ortak organizasyonuyla “Küreselleşme Bağlamında İhracat Teşviki ve Yatırım Stratejileri” konulu çalıştayın açılış konuşmasını yapan Dışişleri Bakanı Özdil Nami, İslam İşbirliği Teşkilatı’na ait organizasyonların ülkemizde yapılmasının önemine de dikkat çekerek, “Organizasyonla birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne uygulanan izolasyonlar bir noktada aşıldı” dedi.

 

Kıbrıs’ın stratejik olarak önemine de vurgu yapan Nami, Kıbrıs’ın doğu ve batı arasında bir köprü olduğunu kaydetti ve bu yönde var olan sorumluluklarını yetine getirmeye devam edeceğini söyledi.

 

Nami, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Kuzey Kıbrıs için önemini, verdiği bazı istatistiki verilerle anlattı.

 

Buna göre, İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkeler Kuzey Kıbrıs’a  35.2 milyon dolar; KKTC ise Türkiye üzerinden teşkilata üye ülkeler 40.2 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Bu rakamın son 3 yılda yüzde 12.5 arttığını söyleyen Nami, 100 milyon Dolar’a ulaşmasını hedeflediklerini belirtti. Teşkilata üye ülkelerle işbirliğini geliştirmek istediklerini de söyleyen Nami, yabancı yatırımcıları ülkemize yatırım yapmaya çağırdı.

 

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, katılımcılara Kıbrıs sorununda yaşanan son gelişmeleri de anlattı.

 

Ortak açıklama metninin kabul edilmesiyle müzakerelerde yeni bir aşamaya gelindiğini söyleyen Nami, Kıbrıs konusunda uzun bir zamandan sonra çözüm fırsatı yakalandığını kaydetti. Her iki tarafın istekli olması halinde yarım asırdır süren sorununun çözümlenebileceğini vurgulayan Nami, adanın bir barış adası olabileceğini söyledi.

 

Kuzey Kıbrıs’ta turizm ve eğitim sektörünün önemli yer tuttuğunu da söyleyen Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Şenol Bektaş da, müzakerelerin olumlu sonuca ulaşması halinde yeni yatırım alanları oluşacağını da kaydetti.

 

İslam Ticareti Geliştirme Merkezi Genel Sekreteri Dr El Hassane Hzaine de, çalıştayın Kuzey Kıbrıs’ta yapılamasının sebeplerini anlatarak, amaçlarının iş insanları arasında doğrudan bağlantı sağlamak olduğunu söyledi.

 

İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerle var olan ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen çalıştayla, işbirliğinin artarak devam etmesi amaçlanıyor. Farklı başlıklarla toplam 7 oturumun yer alacağı çalıştay, 3 gün sürecek.