Dışişleri Bakanı Özdil Nami dün Kuzey Kıbrıs İşadamları Derneği (İŞAD) yetkililerini kabul etti. Nami kabul öncesi yaptığı açıklamada, Nami, “Kıbrıs sorununun artık tarihin tozlu sayfalarına karışması için elimizden gelen her tür çabayı göstereceğiz” dedi.
İŞAD’ın Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik ortaya koyduğu net irade ile Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın yakın geçmişte Güney Kıbrıs’taki muhatapları ile birlikte yaptığı ortak açıklamanın kendisine “kapsamlı bir çözümünün gecikmeden gerçekleşmesi” gerektiğini net bir şekilde gösterdiğini kaydeden Nami, İŞAD’ın geçmiş çözüm süreçlerinde belirleyici rolü olan, Güney Kıbrıs’taki muadilleri ile iyi ilişkileri olan ve Türkiye’deki sanayici ve işadamlarının örgütlü bulunduğu TÜSİAD üyesi önemli bir dernek olduğunu söyledi.
Nami, “Dışişleri Bakanlığı bu sürecin içerisinde sizin de talep ettiğiniz şekilde etkin görevini yine alacaktır. Cumhurbaşkanı’na gereken desteği de verecektir. Birlikte bu çalışmaları yürütecektir” dedi.
Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) ile KOP arasında Zürih’te imzalanan antlaşma ile ilgili düşüncesi sorulan Nami, görüşlerinin Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun ifadeleri ile aynı doğrultuda olduğunu kaydetti.
“Genel anlamda her iki taraf arasındaki örgütlerin kurumların bir araya gelerek uluslararası platformda, karşılıklı eşitlik ilkesine saygı çerçevesinde işbirliği yapmasına olumlu bakıyoruz” diyen Nami, ancak KTFF Başkanı Hasan Sertoğlu tarafından bilgilendirildikten sonra tekrar değerlendirme yapabileceklerini söyledi. Bu arada Nami, KTFF başkanının antlaşma maddelerinin müzakere edilmesi gerektiğini ifade ettiğini de anımsattı.
İŞAD Başkanı Metin Şadi ise görüşmede, Dışişleri Bakanı Nami için hazırladığı mektubu okudu.
Şadi mektubunda; “Başlayacak müzakereler başarı ile sonuçlanmalıdır. İŞAD bu doğrultuda elini taşın altına koymak için hazırdır. Çözüm yolunda atılacak her adımın arkasında olduğumuzu bir kez daha vurgularız” dedi.
Kıbrıs’ta çözümü “Bölge barışı, ekonomik ve politik istikrar, sürdürülebilir bir gelecek açısından en önemli anahtar” olarak değerlendiren Şadi, “Her iki tarafça yaşanmakta olan sosyal, ekonomik ve politik sorunların ana kaynağı Kıbrıs sorununun kronikleşerek devam etmesidir. Dolayısı ile ilk önce bu teşhis kabul edilmeli” dedi.
Mevcut konjektürde bir çözüme ulaşılması halinde ilgili tüm tarafların kazançlı çıkacağını belirten Şadi, sürece nasıl katkı yapılabileceğinin somut çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.