Özersay: “Filistin Halkının Yaşadıklarını Derinden Hissediyoruz.”
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirve Toplantısı kapsamında İstanbul’da düzenlenen Dışişleri Bakanları Konseyi Hazırlık Toplantısına katıldı.
“FİLİSTİN HALKINA UYGULANAN ZULÜM SONA ERMELİ”
Dışişleri Bakanları Konseyi Hazırlık Toplantısında konuşma yapan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Özersay, Filistin Halkına başsağlığı dileyerek başladığı konuşmasında, Zirve Dönem Başkanı Türkiye Cumhuriyeti’nin aldığı inisiyatife ve yaptığı davete teşekkür etti.
Bölgedeki tansiyonun düşürülmesi ve Filistin Halkına uygulanan zulmün sona erdirilmesinin ilk adım olacağını vurgulayan Bakan Özersay, İİT olarak buradaki iradenin bu trajik gelişmelere karşı tedbir almak ve somut adımlar atmak yönünde olacağını, başta BM olmak üzere tüm uluslararası toplumu da bu yönde harekete geçirmenin hiç kuşkusuz İİT olarak sorumlulukları olduğunu ifade etti.
“BM VE DİĞER ÇRGÜTLERİN GÜVENLİK DÜZENLEMELERİ GÜVEN VERMİYOR”
Özersay, “benzeri acı tecrübeleri yıllarca yaşamış olan Kıbrıs Türk Halkının bir bireyi ve İİT’nin gözlemci üyesi Kıbrıs Türk Devleti’nin Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak, Filistin Halkının yaşadıklarını çok iyi anladığımızı ve derinden hissettiğimizi ifade ederek, 21. Yüzyılda tüm dünyanın gözleri önünde Filistin’de yaşananların, BM Güvenlik Konseyi’nin bu tür olaylara göz yumabileceğini ve uluslararası örgütlere bırakılacak güvenlik düzenlemelerinin böyle trajedilerin önüne geçemeyeceğini bir kez daha hepimize göstermiştir.”
Özersay, ayrıca Kıbrıs Türk Halkının güvenliğini teminat altına alacak etkin bir garanti sistemi hususundaki ısrarının ne kadar meşru olduğunun yaşanan bu olaylarla bir kez daha doğrulandığını da söyledi.
Özersay konuşmasını, İİT’nin gözlemci üyesi olarak Filistinli kardeşlerimizin yanında olduğumuzu ve haklı davalarını her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu vurgulayarak tamamladı.
Söz konusu toplantıda, Filistin Devleti’nde meydana gelen vahim olaylara ilişkin gerçekleştirilen yedinci Olağanüstü İslam Zirve Konferansı’nda karara bağlanacak taslak nihai bildirisinin üzerinde de çalışıldı.
Özersay, İslam Zirvesinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya da eşlik etti.