Dışişleri Bakanı Özdil Nami, geçen hafta Almanya’da yapmış olduğu temasları çerçevesinde Alman haftalık haber dergisi Der Spiegel’e bir mülakat verdi. Mülakat, Kıbrıs “Tarihi Fırsat” başlığı altında yayınladı.
Bakan Nami, temaslarını değerlendirdiği mülakatında, “Yeniden birleşme sürecinde Almanya’nın desteğini talep ettik. 40 yıl sonra Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar nihayet bu adıma hazırdır, bu başarısızlığa uğramamalıdır, onun için buradayız” dedi.
Almanya’nın sürece olumlu katkıda bulunabileceğine vurgu yapan Nami, Almanlar AB içerisinde güçlüdür ve yeniden birleşme konularında uzmandır. Kıbrıslı Türklerin AB üyesi olmadığına ve izolasyonlar altında yaşadığına dikkat çeken Nami, “Bugün üniversite öğrencilerimiz Erasmus ve Sokrates programlarına katılamamakta, işadamlarımız AB ülkelerinde doğrudan anlaşmalar akdedememekte ve Kuzey Kıbrıs’a doğrudan uçuşlar gerçekleştirilmemektedir” dedi. Bakan Nami ayrıca, KKTC’nin kalkınma düzeyinde nispeten daha geride olduğunu, altyapı, idare ve eğitim alanlarında ise AB standartlarına erişebilmek için özel bir programa ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Yeniden birleşmenin gerçekleşmesiyle, Ada etrafındaki gaz yatakları sayesinde Avrupa’nın Rusya’ya olan bağımlılığının azalmasının söz konusu olduğunu ifade eden Bakan Nami, bu konuda Avrupa’ya yardım edebiliriz dedi. Birkaç ay içerisinde anlaşmanın imzalanmaya hazır hale gelebileceğine dikkati çeken Bakan Nami, “Ancak bunun için Rumların daha hızlı hareket etmesi gerekmektedir” dedi.
Adanın güney kesimi aşırı sağcılar ile boğuşmaktadır ve müzakerelerin tekrar başarısızlığa uğraması durumunda iki devletli bir çözümün meydana gelebilmesinden, başka bir deyişle, bölünmenin kendi aleyhine olacak bir biçimde kemikleşmesinden endişe ediliyor şeklindeki soruya yönelik olarak Bakan Nami ise, “Hiç kimse iki devletli çözümü istememektedir. Asıl arzu edilen, adanın her iki tarafının da ileri safhada bir özerkliğe sahip olduğu federal bir devlet yapısıdır. Bunun için siyasi irade mevcuttur. Artık harekete geçilmesi gerekmektedir” dedi.