Dışişleri Bakanı Özdil Nami, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın 41. Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda bugün bir konuşma yaptı.

Dışişleri Bakanı Nami toplantıda yaptığı konuşmasında, Müslüman dünyasının çoğu bölgesinde kargaşa, savaş ve kan dökülmesinin yaşandığı sırada Müslüman ümmetinin temsilcileri olarak toplandıklarını belirtti ve Müslümanların Müslümanlarla kavga etmesi için siyasi veya herhangi bir neden olmaması gerektiğini vurguladı. Nami, Barışa ulaşmak ve bölgemizde istikrar sağlamak için birlik olmanın tam zamanı olduğunu da söyledi.

Bakan Nami, bölgedeki çatışmaları büyük bir üzüntü içerisinde takip ettiklerini, Kıbrıs Türk hükümeti olarak Kuzey Kıbrıs’a gelen mültecilere sosyal yardım ve eğitim konularında destek verdiklerini belirtip, bölgedeki tüm kardeşlerine ellerinden gelen her türlü yardımı yapmaya devam edeceklerini vurguladı. Yunanistan’daki Batı Trakyalı Müslümanların şiddetten, tehditten uzak olmasını, haklarına saygı duyulmasını umduğunu da sözlerine ekleyen Nami, Azerbaycan ile işgal altındaki Karabağ sorunu konusunda da dayanışma içinde olduklarını vurguladı.

Özellikle, Musul’daki Türk Konsolosluğu’na ve personeline yapılan terörist saldırının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Nami, bu gibi saldırıların sadece uluslararası hukuka değil aynı zamanda insani ve İslami değerlere de aykırı olduğunu söyledi.

Konuşmasında, İslam İşbirliği Teşkilatı ile olan ilişkilerimiz hakkında kısa bilgi veren Nami, Kıbrıs Türk devletinin, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın yapmış olduğu çalışmalara ve faaliyetlere katkı sağladığını söyledi. Önceki yıllarda, Kuzey Kıbrıs’ta, Yatırım Forumu, Yükseköğretim Forumu ve İİT üye devletlerinde Su ve Gıda Güvenliği konulu konferanslar düzenlendiğini, hatta son zamanlarda İslam Ticareti Geliştirme Merkezi ile işbirliği içinde Yatırım Stratejileri konulu bir atölye çalışması yapıldığını belirten Nami, Kıbrıs Türk tarafının, İİT’nın gelecek faaliyetlerine de aktif şekilde katkı yapmaya devam edeceğini vurguladı.

KKTC ekonomisinin, dünya ekonomisini felç eden küresel mali krize rağmen istikrarlı bir şekilde geliştiğini söyleyen Nami, Yatırım Geliştirme Ajansı’nın desteği ve yardımı ile marina ve havaalanının genişletilmesi gibi yeni yatırımlar gerçekleştiğini söyledi.

Bakan Nami, İslam Kalkınma Bankası’nın, üye devletlerden bir grup işadamının ve yatırımcının, geçen hafta projeler hakkında bilgi almak için Kıbrıs Türk tarafını ziyaret ettiğini ve şu anda, İslam Kalkınma bankasının Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile Kıbrıs Türk tarafında 15 milyon dolarlık çok önemli bir proje için işbirliği içinde olduğunu vurguladı. Nami, projenin, üye devletlerin işadamlarının ortak teşebbüsü şeklinde bir yatırım şirketi kurmayı öngördüğünü belirtti.

Ülkemizde turizmin, önemli gelişim gösteren bir sektör olduğunu belirten Nami, otellerimizin yatak kapasitesinin 20.000’i aştığını ve 6 yıldızlı otellerin hizmete girip dünyanın her yerinden müşterilere hizmet verdiğini söyledi. Bakan Nami, yatırım için, üye devletlerin girişimcilerinin kabul gördüğünü ve hükümetimiz tarafından uygun vergilerle teşvik edildiğini de belirtti.

Kuzey Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’de bir yüksek eğitim merkezi olduğunu vurgulayan Nami, dünyanın çeşitli yerlerinden yaklaşık 60.000 öğrencinin ülkemizde eğitim almakta olduğunu söyledi. Üniversitelerimiz ve Yükseköğretim kurumlarının, birçok uluslararası kuruma akredite olduğunu vurgulayan Nami, Yükseköğretim kurumlarımıza henüz akredite olmayan üye devletlerin, üniversitelerimiz tarafından verilen diplomaları tanıyıp, akredite olmalarını ümit ettiğini söyledi.

Kıbrıs Türk devletinin, AB Komisyonu ile yakın işbirliği içerisinde, yoğun bir AB Uyum Programı uyguladığını vurgulayan Nami, bu program yanında, 70’den fazla yasanın uyumlaştırıldığını ve bunların tümünün Kuzey Kıbrıs’ın yaşam kalitesini artırdığını ve dünyanın her yerinden yatırımcılar için güvenli bir çevre sağladığını kaydetti. AB Uyum Programı doğrultusunda, yerel ürünlerimizi daha düşük fiyata ihraç edebildiğimizi de sözlerine ekleyen Nami, potansiyel işadamlarını Kuzey Kıbrıs’a gelmeye ve bu genişleyen sektörün bir parçası olmaya davet etti.

Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar arasında kapsamlı bir çözüme ulaşmak için Birleşmiş Milletler gözetiminde devam eden müzakerelerin son durumu hakkında da bilgi veren Nami, Kıbrıs müzakerelerinin yaklaşık 50 yıldır devam ettiğine işaret etti ve 11 Şubat 2014 tarihinde, liderlerin ortak açıklama metni üzerinde anlaşmaya varması ile Kıbrıs müzakerelerinin kritik bir aşamaya ulaştığını söyledi. Ortak açıklamanın tarihi bir metin olduğunu söyleyen Nami, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların bu metinle ilk kez çözümle ilgili en önemli hususlarda karara vardıklarını belirtti.

Tarihi bir metin olan ortak açıklamanın, umut ve beklentileri artırdığına işaret eden Nami, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Kıbrıs’a yapmış olduğu ziyaretin de sürece katkı yaptığını vurguladı.

Maalesef, Kıbrıs Rum tarafının, süreci akıllı bir şekilde kullanmayıp, zamana oynadığını belirten Nami, Rumların, ayrıca, gelecekteki barış anlaşmasının bel kemiğini oluşturacak geçmiş anlaşmalara da saygı duymadığını sözlerine ekledi. Süreci ileriye taşımak için Birleşmiş Milletlere görev düştüğünü söyleyen Nami, bu bağlamda, uluslararası toplumdan beklentinin, Kıbrıs Rum tarafını, olumlu bir yaklaşım sergilemeye ve geçmiş anlaşmalara saygı duymaya teşvik etmesi olduğunu vurguladı.

Nami, Kıbrıs adasının etrafında enerji kaynakları bulunduğu zaman, bunları komşu ülkelerin kaynakları ile birleştirerek Avrupa pazarına tedarik etmenin, Kıbrıs’ta ve daha geniş bölgelerde barışa, istikrara ve refaha katkı yapacağını belirtti.

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın saygıdeğer üyelerinin, kararlar ve bildiriler yolu ile Kıbrıslı Türklerin haklı davasına verdikleri destek için minnettar olduğunu belirten Nami, bu kararlar ve bildirilerin, üye devletlere, Kıbrıslı Türklerle olan etkin dayanışmayı güçlendirmek ve Kıbrıslı Türklerin haksız izolasyonunun sona ermesi için somut adımlar atmak için çağrı yaptığını söyledi. Nami ayrıca, bu kararların tüm üye devletlere, Kıbrıslı Türklerle doğrudan ulaşım, ticaret, turizm, kültür, eğitim ve spor alanlarında ikili ilişkilerini geliştirmek, bu bağlamda, Kıbrıs Türk tarafına yüksek düzeyde ziyaretler gerçekleştirmek için çağrı yaptığını belirtti. Nami, üye devletlerin, Kıbrıs Türk tarafı ile olan ikili ilişkilerini geliştirmek için somut adımlar atmaya devam edeceğine güvendiğini de sözlerine ekledi.

Öteyandan Dışişleri Bakanı Nami, Cidde’deki temasları çerçevesinde bugün ayrıca Brunei Dışişleri ve Ticaret Bakanı Prens Mohamed Bolkiah, Cibuti Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Mahmoud Ali Youssouf ve Kamerun Dışişleri Bakanı ile biraraya geldi.

İkili görüşmelerde, eğitim, kültür, ticari alanlarda işbirliği ve ilişkilerin daha ileriye götürülmesi konuları ele alındı.

Dışişleri Bakanı Nami, görüşmelerde ayrıca muhataplarına Kıbrıs sorununda yaşanan son gelişmeler hakkında bilgi verdi.