Dışişleri Bakanı Özdil Nami, son gelişmeleri BRT’ye değerlendirdi
Dışişleri Bakanı Özdil Nami, dün, BRT ’de yayınlanan “ Günün Özeti ” programına katıldı.
Programda Kıbrıs müzakere sürecine dair değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Özdil Nami, önceki gün gerçekleşen liderler toplantısının ardından çıkan tablo karşında karamsar olduğunu ve endişe duyduğunu ifade etti.
Rum tarafının, kurulacak yeni devletin cumhurbaşkanının yalnızca Rum toplumundan olması önerisinin asla kabul edilemez olduğunu vurgulayan Nami, başkanlık gibi bir konuda, Türk tarafının asla kabul edemeyeceği pozisyonların müzakere masasına getirilmesinin de kabul edilemeyeceğini söyledi.
Nami ayrıca, yönetim ve güç paylaşımı başlığının, AB ve ekonomi başlıklarında olduğu gibi son derece önemli ilerlemelerin kaydedildiği 3 konu başlığından biri olduğunu da söyledi.
Bakan Nami, tarafların geçmişteki yakınlaşma kâğıtlarını müzakere masasında etkin bir şekilde kullanmadıklarının göstergesi olarak iki taraf arasında derin görüş ayrılığı olduğunu sözlerine ekledi. “ Yeni bir yakınlaşma sağlanamıyorsa mevcut yakınlaşmaların baki olduğunun liderler seviyesinde tespiti sağlanmalıydı ” diyen Nami, Türk tarafının bu konuda ısrarcı bir tavrı müzakere masasına koymamasının taktiksel bir hata olduğunu vurguladı.
Rum tarafının şu anda yakınlaşma kâğıtlarına saygı dahi duymadığını ifade eden Nami, “Türk tarafının doğrudan BM Genel Sekreteri’ne yanaşması lazım ve sıkıntıyı aktarması ve onun doğrudan aktif olarak yer almasını istemesi lazım. Müzakere masasında olmaması gerekenler oluyor, olması gerekenler olmuyor” dedi.
“ Yakınlaşmalar BM gözetimi altında oluştu. Dolayısıyla BM’nin bunlara sahip çıkması gerekir ” diye konuşan Nami, bu konuda gereken telkinleri Cumhurbaşkanlığı’na kendilerinin müzakerelerin birinci gününde yaptıklarını söyledi. Nami, BM ve Amerikalı yetkililerin Rum tarafına gereken baskıyı oluşturmaları Cumhurbaşkanı tarafından sağlansaydı, şu anki sıkıntılı durumun ortaya çıkmayacağını da sözlerine ekledi.
BM’nin, Rum tarafının Federal Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili “ basit çoğunlukla” bu seçim yapılacak gibi bir öneriyi müzakere masasına getirememesi gerektiğini belirten Nami, böyle bir cüreti Rum tarafının gösterebilmesinin hiç de iyi bir ortamda olmadığımızı gösterdiğini söyledi.
Nami, Dışişleri Bakanlığı katkılarıyla, 4 ay önce iki taraf arasında bütün dünyanın önem verdiği ortak açıklama metni gibi çok önemli bir gelişmenin olduğunu, ancak bunu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ziyaretinin kapsamlı çözüm müzakerelerini Rum tarafının akıllı davranıp gündemden düşürmek için Maraş gibi konulara yönelmesinden dolayı boşa harcanmış tarihi bir fırsat olarak nitelendirdi.
Dışişleri Bakanı Nami, “Müzakerelerden sorumlu makamın toplumun geneliyle, başta hükümetle sıkı istişare sağlama sorumluluğu var diye düşünüyorum ve bu konuda yapılacak çok iş var” dedi.
Müzakere heyetinin tamamen masaya odaklanıp toplumun tüm kesimleri ile diyalog kurması gerektiğini söyleyen Bakan Nami, gelinen aşamada mevcut yakınlaşmaya saygı duyulmazken, karşılıklı suçlamalar yapılırken müzakerecilerin yurtdışı ziyaretinde bulunmasına anlam veremediğini de vurguladı.
Anastasiadis’in geçmiş yakınlaşmalara saygı duymadığını net bir şekilde ortaya koyduğunu belirten Nami,“Böyle bir ortamda al vere girilmesi gerçekçi değil. Buna bir dur denmesi ve sakin bir şekilde masaya yatırılması lazım. Anastasiadis bu tavrında devam ettiği sürece müzakerelerin iyi gitmesi mümkün değil” dedi.
Bakan Nami, şu anda Dışişleri Bakanlığı olarak yabancı yetkililerle yoğun fikir alışverişi içerisinde olduklarını, bununla ilgili yeni ve taze fikirlere ihtiyaç olduğunu ifade etti. Nami, çok arzu etmelerine rağmen, Cumhurbaşkanı ile Dışişleri Bakanlığı olarak bir diyalog içinde olamadıklarını da sözlerine ekledi.
Nami, Biden ziyareti öncesinde ve liderler toplantısından önce de Cumhurbaşkanı ile bir diyalog sağlayamadıklarını, “ bu diyalogun çok daha iyi noktalara taşınması açısından büyük bir potansiyel var. Onu değerlendirmemiz lazım. Eğer değerlendirirsek bundan mutlak bir kazanç çıkar ” diye konuştu. Nami, “Devletin diğer makamları ile ilgili, istişare ile ilgili inisiyatif Cumhurbaşkanlığı’ndadır, kendisi davet ederse biz buna katılırız, saptama ve çözümlerimizi söyleriz” dedi.