Dışişleri Bakanlığı bütçesi kabul edildi

Dışişleri Bakanlığı bütçesi kabul edildi

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Dışişleri Bakanlığı’nın 41 milyon 38 bin 20 TL’lik 2015 yılı bütçesi oyçokluğuyla kabul edildi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı görüşmeleri çerçevesinde Dışişleri Bakanlığı bütçesi görüşülürken milletvekillerinin eleştirileri yanıtlamak için söz alan Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Pile ile ilgili sorunun bilgilerinde olduğunu, BM nezdinde çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Bakan Nami, doğalgaz konusunda Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamalarının ortada olduğunu ve doğalgaz zenginliklerinin meşru hak olduğunu söyledi.

Lobicilik faaliyetleri konusunda da bir takım yenilikler yaptıklarını anlatan Bakan Nami, yeşil hat ve mali yardım tüzüğünde iyileştirmeler yapıldığını, yapılmaya devam edeceğini söyledi. Dışişleri Bakanı Özdil Nami, işlenmiş gıdaların Güney’e satılamaması gibi sıkıntıların da aşılmasına yönelik girişimleri olduğunu ifade etti.

Basına yansıyan rüşvet konusuna da değinen Bakan Nami, bu konuda Dışişleri Bakanlığı’nın gerekli araştırmaları yapacağını anlattı.

Kıbrıs konusunda yeterince yakınlaşmalar olmadığı söylemlerini de değerlendiren Dışişleri Bakanı Özdil Nami, bugün bir durağanlık yaşandığını ancak bu durağanlığın aşılacağını söyledi.

Yurt dışında yaşayanların memleketleri konusunda daha aktif olmaları konusunda da bir takım çalışmalar başlattıklarını ifade eden Bakan Nami, yurt dışındaki temsilciliklerin bu konuda çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Bakan Nami, dış temsilciliklerin evlerinin kira bedeli konusuna da açıklık getirerek, orada kira öder gibi mal sahibi olunması konusunda yıllara dayalı bir sıkıntı olduğunu ve bunun aşılması için Maliye Bakanı ile görüşme yapacağını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı’nın geçmişte hiç olmadığı kadar iş dünyası ile yakın istişare halinde olduğunu ifade eden Bakan Nami, iş dünyasının dış dünya ile bağlantı kurma yönündeki beklentilerini ve fikirlerini dinlediğini anlattı.

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, yurt dışında iş dünyasına yönelik bir çok fuar yapıldığına da dikkati çekti.

Dışişleri Bakanlığı’nın Dünya Bankası ve Avrupa Birliği Kalkınma Bankası ile temaslar yaptığını, Kıbrıs’a verilen yardımları Kuzey Kıbrıs’ın da kullanmasını istediklerini anlatan Bakan Nami, bu konudaki girişimlerinin meyvelerini yakında alacaklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, geçmiş yakınlaşmalara sadık kalınması, açıkta halan konulara odaklanılması halinde Kıbrıs sorunun çözümlenmesinin mümkün olduğunu vurguladı ve bu konuda hem hükümetin hem de Cumhurbaşkanı’nın tutarlı duruş sergilemesi gerektiğini kaydetti.

Dış temsilciliklerin maddi sıkıntılarının gündeme geldiğini ifade eden Bakan Nami, bu konuda kendilerinin de rahatsız olduğunu, bakanlıkta çok ciddi personel sorunu yaşandığını anlattı.

Kıbrıs sorununun çözümü konusunda mutabakat olmadığı yönündeki söylemleri de eleştiren Bakan Nami, “Kıbrıs sorununun çözümü konusunda asgari müşterek var. Bu da buradaki siyasi partilerin destek verdiği, liderlerin 11 Şubat’ta imzaladığı belgedir. Ortak akıl bu belgedir. Sizin partileriniz de bu belgeye onay verdi. Eğer bunun dışında bir belge varsa bu samimiyetten uzak oldu. Büyük emeklerle harcanan bu ortak tutumun muhafaza edilmesi, hatta daha ileriye götürülmesi gerek” dedi.

Kıbrıs Türk halkına uygulanan izolasyonların kaldırılması konusunda farklı statülerle mücadele edildiğini ifade eden Bakan Nami, “Bizi KKTC olarak kabul etmedikleri sürece izolasyonların kaldırılması için hiçbir adım atmayacak mıyız” diye sordu.

Bakan Nami, Kıbrıs Türklerine her yıl 30 milyon Euro verilmesinin 7 yıllığına sabitlendiğini, bunun bir nevi izolasyonların kaldırılması anlamına geldiğini de anlattı.

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, ülke tanıtımına katkı sağlayan projelerin önceliği olduğuna da dikkat çekti.

Türkiye AB Bakanı Volkan Bozkır’ın Kuzey Kıbrıs’a yaptığı ziyaretin de eleştirildiğini ifade eden Bakan Nami, Bozkır’ın Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik verdiği mesajların çok önemli olduğunu vurguladı.

AB Destek Ofisi’nin iki inşaat şirketi ile sıkıntıları konusuna da açıklık getiren Bakan Nami, bu sürecin sağlıklı bir şekilde işlemesi için Dışişleri Bakanlığı’nın elinden gelen katkıyı koymaya devam ettiğini ve şirkete gereken desteği vermeye çalıştıklarını anlattı.

Hidrokarbon yatakları ortaya çıktıktan sonra Kıbrıs’ın önemli olduğunun ortaya çıktığının söylendiğini anımsatan Bakan Nami, “Kıbrıs önemlidir, çünkü bizim vatanımızdır” dedi.

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Talat-Hirstofyas döneminde doğal gaz konusunun federal yönetime bırakılmasına yönelik mutabakat olduğunu hatırlattı, ancak şu anda bir mutabakatın söz konusu olmadığını söyledi.