Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen “50 Yıllık Hikaye-Kıbrıs’ta BMBG” isimli fotoğraf sergisi açıldı

Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen “50 Yıllık Hikaye-Kıbrıs’ta BMBG” isimli fotoğraf sergisi açıldı

Dışişleri Bakanlığı tarafından, Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün (BMBG) Kıbrıs’ta göreve başlamasının 50. Yılı dolayısıyla düzenlenen fotoğraf sergisi açıldı.

Kıbrıs’ta görevli misyon şeflerinin ve yabancı medya mensuplarının da katıldığı, BMBG’nin adadaki 50 yılına tanıklık eden fotoğraflardan oluşan “50 Yıllık Hikaye-Kıbrıs’ta BMBG” isimli serginin açılışı Dışişleri Bakanı Sayın Özdil Nami tarafından yapıldı.

Sergi’nin açılışında bir konuşma yapan Dışişleri Bakanı Özdil Nami şunları söyledi: “Sizleri, Kıbrıs’ın son elli yılını sergileyen görsel bir yolculuğa davet ediyoruz. Elli yıl önce, mavi bereli Birleşmiş Milletler askerleri, siyasi kaos ve şiddettin kol gezdiği Kıbrıs’a gelmişlerdi; her geçen gün Kıbrıslı Türklerin daha da kötüleşen koşullarda yaşamak zorunda kaldıkları Kıbrıs’a.

Bu sergi ile geride bıraktığımız elli yılın belgelenmesine mütevazı bir katkı koymayı amaçlıyoruz. Kendimiz dâhil herkese Kıbrıs sorununun devam ettiğini hatırlatırken, elli yılın ardından artık barış zamanının geldiğini vurgulamak istiyoruz.

Kıbrıs ve Kıbrıslı Türkler yarım asır boyunca neredeyse her şeyi yaşadı; sömürge idaresinden bağımsızlığa geçiş, iç savaş, çöken bir devlet, kitlesel şekilde yerinden yurdundan edilme, katliamlar, yıllarca gettolarda yaşam ve en sonunda kurtuluş, ardından da başarısızlıkla sona eren sayısız müzakereler.

Kapsamlı çözüm müzakerelerinin yeniden başlamasıyla adanın her iki yanında barış rüzgârlarının estiği şu günlerde, temennimiz siyasi irade ve liderlik gösterilerek adamızın özlem duyduğu barışa kavuşturulmasıdır. Zira;

Elli yıl fazlasıyla yeter!

Sergimiz kolektif hafızamızın belli anlarını yansıtırken, yarım asır boyunca hayatlarımızın hangi eşiklerden geçtiğine dair görsel bir yolculuktur. Kıbrıs’ın nasıl bir barış adası olamadığını, nasıl tüm sakinleri için bir ada olmayı başaramadığını anlatıyor. Umudumuz, serginin, ıskaladığımız geçmişten ders çıkarmamıza, elli yıllık kaybımızdan hareketle geleceğimize ışık tutmasıdır.

Unutmadan affetmeyi, suçlamadan geçmişle yüzleşmeyi ve kayıplarımızı gelecek için kazanca dönüştürmeyi temenni ederek sizleri sergimizle baş başa bırakıyoruz.”

15  madde