EİT Turizm Çalıştayı başladı
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EIT) Turizm Çalıştayı Girne’de başladı.
Ekonomik işbirliği Teşkilatı Sekretaryası temsilcilerinin yanı sıra üye ülkelerden resmi yetkililer, yatırımcılar ve turizm sektörü temsilcilerinin katıldığı çalıştayda, Ekonomik işbirliği Teşkilatı bölgesinde turizm alanında somut işbirliği imkanları ele alınıyor.
Dışişleri Bakanı Özdil Nami açılışta yaptığı konuşmada, 1992 yılından bu yana Ekonomik İşbirliği teşkilatı ile ilişkilerini geliştiren KKTC’nin 2012 yılında gözlemci statüsü kazandığını hatırlattı.
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı üyeleri arasında, özellikle ticaret, turizm ve eğitim alanlarında önemli bir işbirliği potansiyeli bulunduğunu kaydeden Nami, KKTC ile ilişkilerin gelecek yıllarda daha da gelişeceğine olan inancını dile getirdi.
KKTC’ye uygulanan haksız izolasyonların devam ettiğinin altını çizen Bakan Nami, bütün Ekonomik işbirliği Teşkilatı üyesi devletlerden bu konuda adım atmasını beklediklerini kaydetti.
Müzakere sürecine de değinen Nami, Türk tarafının kapsamlı çözme olan bağlılığını yeniledi.
Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş ise Turizm Bakanı olarak sektörde yaşanan değişimin farkında olduklarını kaydetti.
Tüm dünyada turizm destinasyonları konusunda önemli değişimler yaşandığını belirten Denktaş, KKTC’nin de bu yeni destinasyonda yerini aldığını söyledi.
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın turizmde hedeflerini yükseltmesi gerektiğini belirten Denktaş, çalıştayda KKTC’nin Ekonomik İşbirliği Teşkilatı turizm çalışmalarında nasıl rol alabileceği konusunun da ele alınmasını istedi.
Turizmin dünya barışı için önemine işaret eden Serdar Denktaş, böylesi önemli bir organizasyonu KKTC’de yapmaya fırsat verdiği için Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’na teşekkür etti.
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Başkan Yardımcısı Hayri Maraşlıoğlu da, çalıştaya katılmanın kendileri için büyük bir ayrıcalık olduğunu söyledi.
Turizmin en büyük sektörlerden biri olduğunun altını çizen Maraşlıoğlu, sektörün büyüme açısından önemli bir itici güç konumunda olduğunu ifade etti.
Maraşlıoğlu, sektörün gelişmesi için üye devletler arasında işbirliğinin önemine işaret etti.
KKTC’nin 2012 yılından beri gözlemci üye statüsünde olduğunu hatırlatan Maraşlıoğlu, ülkenin o günden bu güne önemli toplantılara ev sahipliği yaptığının altını çizdi, gelecekte de bu faaliyetlerin devam etmesi umudunu dile getirdi.