Toplam 16 faslı kapsayan “2014-16 Avrupa Birliği Müktesebatına Uyum Programı” bilgilendirme toplantısı Dışişleri Bakanlığı Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Dışişleri Bakanı Özdil Nami ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin’in konuşma yaptığı toplantıda, programın önemi ve hedefleri anlatıldı.

 

Sunumda, program uyarınca başta kamu reformu olmak üzere toplam 83 yasanın hayata geçirilmesinin planlandığı ve bunlardan  30’unun son 3 ayda çıkarıldığı belirtildi.

 

Nami: “AB’ye Hazırlanmalıyız”

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, programın AB’dan alınan teknik yardım ve işbirliği sonucu ortaya çıktığını, yasal değişikliklerin meclisten geçmesi ve uygulanması gerektiğini ifade etti. Nami, bu çalışmaların Kıbrıs sorununa federal çözüm bulma çalışmaları ile paralel olduğunu belirtti ve vakit kaybetmeden AB’ye hazırlanmak gerektiğini vurguladı.

 

Müzakerelerin başlamasını memnuniyetle karşıladıklarını kaydeden Nami, ortak açıklama metninde yer alan Avrupa Birliği vizyonunun iyi incelenmesi gerektiğini, gidilecek yol ve standardın belli olduğunu ifade etti.

 

AB yetkililerine Kıbrıslı Türklerin müktesebatı hayata geçirmesini daha güçlü programlara desteklemeleri çağrısı yaptıklarını belirten Nami, olumlu yanıtlar aldıklarını ifade etti.

Nami, “Bizi meşakkatli ve aynı zamanda ödüllendirici bir dönem bekliyor” dedi.

 

Yorgancıoğlu: “Görevimiz Hizmet”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, gelişen ve değişen dünyaya ayak uydurmak gerektiğini belirtti. Hükümetin görevinin, yönettiği insanlara hizmet vermek olduğunu söyleyen Yorgancıoğlu, dünyayı yakalama, halka daha iyi hizmet verme, demokrasiyi yaşam biçimine dönüştürmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Yorgancıoğlu, yasaların geçirilmesinin yeterli olmadığını, uygulamaya geçirilmesi ve uygulanmadığı takdirde de halkın hakkını arayacak noktaya getirilmesinin önemli olduğunu belirtti.

Bu bağlamda kamu görevlilerine görevler düştüğünü söyleyen Yorgancıoğlu, devlet dairelerine yönelik vatandaş şikayetleri bulunduğunu kaydetti.

Hükümetin üç ayda 30 mevzuatı meclisten geçirip uygulamaya koyduğunu belirten Yorgancıoğlu, insan odaklı bir yapı hedeflediklerini söyledi.

 

Denktaş: “Kamu Reformu Şart”

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş da, güçlü bir ekonomiye sahip olmak adına pazarın büyütülmesi gerektiğine inandıklarını belirtti. Denktaş, bunun yapılabilmesi için AB standartlarında kalitenin tutturulmasına ihtiyaç duyulduğunu, adım adım uygulamalara başlandığını kaydetti.

Çözüm ortamı yakalandığı andan itibaren hangi alanlarda hazır olunmadığını saptamaya yönelik çalışmalar yaptıklarını söyleyen Denktaş, hizmet kalitesinin artırılması, yatırım ikliminin iyileştirilmesi gerektiğini belirtti. Denktaş, “Kamu reformu şarttır. Kamu Görevlileri Yasası ilk adımdır” dedi.

 

Erçin: “Hedeflerin İleri Götürülmesi Önemli”

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin, Avrupa Birliği’nin 50 yıldan beri  ticaret, demokrasi, çevre gibi alanlarda uluslararası standartları global anlamda düzenleyen, belirleyici bir örgüt olduğunu ifade etti. Erçin, Bakanlar Kurulu’nun son toplantısında Müktesebata Uyum Programı’nı değerlendirerek onayladığını anımsattı.

Son yıllarda AB’ye uyum alanında müktesebat uyum programları hazırlanıp uygulamaya konulduğunu belirten Erçin, bu çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Hükümet programında da yer alan hedeflerin ileri götürülmesinin önemli olduğunu söyleyen Erçin, 2014-16 programının 16 faslı kapsadığını belirtti.

Erçin, kamu yönetimi reformunun bel kemiğini oluşturan yeni Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’nın en kısa sürede yasalaşarak yürürlüğe girmesinin Müktesebata Uyum Programı’nın uygulanmasından elde edilecek faydanın optimuma ulaşmasını sağlayacağını kaydetti.

Toplam 83 yasanın hayata geçirilmesinin planlandığını belirten Erçin, halkın daha iyi hizmet almasını sağlamak adına çalışmaların yapıldığını ifade etti.

Erçin, son üç ayda 30 yasa geçirildiğini, bunun da kararlılığın göstergesi olduğunu söyledi.