Nami: “KKTC, EİT Toplantısına Gözlemci Devlet Statüsünde Dahil Oldu”

Nami: “KKTC, EİT Toplantısına Gözlemci Devlet Statüsünde Dahil Oldu”

İran’ın başkenti Tahran’da gerçekleştirilen 21. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Bakanlar Konseyi Toplantısı’na katılan Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Tahran Büyükelçisi Ümit Yardım’ın kendisi onuruna verdiği resepsiyona katıldı.

KKTC’nin EİT’e gözlemci statüsündeki üyelik sürecini AA muhabirine değerlendiren Nami, 21. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Bakanlar Konseyi Toplantısı’na gözlemci devlet statüsünde dahil olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

“EİT’e dahil olma sürecimiz, Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve özellikle Sayın Ahmet Davutoğlu’nun şahsi girişimleri ve talepkar tutumları sayesinde Azerbaycan’da yapılan son toplantıda karara bağlandı” diyen Nami, Türkiye’ye teşekkür etti.

KKTC’nin hak etmediği izolasyonlar altında olduğunu ve dünya ile temas kurmalarının son derece zor olduğunu kaydeden Nami, “EİT’te bize tanınan bu statü bizim için büyük bir fırsat. Tanınan bu hakkı önümüzdeki dönemlerde en etkin şekilde kullanmaya kararlıyız” ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Nami, KKTC’nin EİT’e dahil olmasının siyasi getirileri hakkında da şunları söyledi:

“İran’da Kıbrıs Türk devleti sıfatıyla İslam Konferansı Örgütü’nde (İKÖ) başlattığımız ileri adımlar mevcut. EİT’te gözlemci statüsünü elde etmemiz de bu yönde atılmış önemli bir adım. Elbette olayın ekonomik boyutunu çok önemsiyoruz. Ancak siyasi açıdan baktığımızda da Mart 1964’te başlayan ve Mart 2014’te 50. yılını tamamlayacak Kıbrıs sorunuyla karşı karşıyayız. Şu anda Kıbrıs’ta BM çatısı altında devam eden müzakere süreci var. Biz tüm kardeş ve dost ülkelere şunu söylüyoruz: müzakere süreci devam ederken Kıbrıs halkını izolasyon altında tutmanın hiçbir anlamı ve haklı gerekçesi olamaz.”

Rum tarafının Kıbrıs sorunu devam ederken AB üyeliğine bile kabul edildiğine dikkati çeken Nami, “Neden kardeş ülkeler bizi kendi kuruluşlarına daha fazla dahil etmesinler? Ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerimizi geliştirmemiz gerekiyor. Ümidimiz adada kısa sürede federal çözümün oluşması ve Kıbrıs sorunu diye bilinen 50 yıllık meselenin artık tarihin tozlu sayfalarına gömülmesi” diye konuştu.

Bir sonraki hedeflerinin EİT’e tam üyelik olduğuna işaret eden Nami, “Umarım gelecek toplantılarda tam üyelik hakkı verilir” değerlendirmesinde bulundu.

KKTC’nin 21 ülkede temsilcilikleri bulunduğunu bildiren Nami, “Ancak henüz Tahran’da temsilciliğimiz yok. İran’ın bu konuda bize bir kapı açmasının ilişkilerimizin gelişmesine önemli katkıda bulunacağını düşünüyorum” dedi.