Dışişleri Bakanlığı ile İslam İşbirliği Teşkilatı’nın düzenlediği “İİT’ye Üye Ülkelerde Su ve Gıda Güvenliği Konferansı”nın açılış konuşmasını yapan Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Türkiye’den KKTC’ye su temin projesinin, Rum tarafıyla daha fazla işbirliğini de sağlayacağını söyledi.

Nami, konferansın su ve gıda güvenliği konularında bilincin artırılmasına ve çözüm bulunmasına yardımcı olacağına inanç belirterek, işbirliği ve dayanışmanın Kıbrıslı Türkler ve kardeş İİT üye ülkeleriyle ilişkilerin iyileşmesine de katkıda bulunacağına inandığını söyledi.

Dünyanın birçok ülkesinin su kıtlığından muzdarip olduğuna işaret eden Özdil Nami, İİT ülkelerinin bu problemden en çok etkilenenler arasında yer aldığını kaydetti.

KKTC’nin de susuzluktan etkilendiğini, yeraltı su kaynaklarının ve yağmurun az olduğunu anlatan Nami, bu sorunu çözmek için başlatılan Türkiye’de su temini projesinin önem taşıdığını; hem içme, hem sulama amaçlı su taşınacak projenin, Mart 2014’te tamamlanacağını umduklarını anlattı.

Nami, Türkiye’den KKTC’ye su temin projesinin, Rum tarafıyla daha fazla işbirliğini de sağlayacağını söyledi.

Konuşmasında Kıbrıs sorununa da değinen Dışişleri Bakanı Nami, Kıbrıs Türk tarafının çözüm arayışlarında olumlu karşılık görmediğini, BM’nin 2004’te adadaki iki tarafı birleştirme çabalarının olumlu sonuçlanmadığını, Rum tarafının tek taraflı AB üyeliğini güçlendirmek için bugünkü konumunu korumaya devam ettiğini ve bunun da kapsamlı çözümü ertelediğini anlattı.

Liderlerin yapması beklenen ortak açıklamanın da halen yapılamadığına işaret eden Nami, Kıbrıs Türk tarafının neden 50 yıldır çözüme ulaşılamadığı konusunda BM’den adil bir değerlendirme beklediğini söyledi.

Bakan Özdil Nami, Kıbrıslı Rumların “Kıbrıs Cumhuriyeti” unvanını tek başlarına tuttuğuna işaret ederek, müzakerelerin zamanlı ve aktif şekilde devamıyla sürece devam edilmesini istediklerini belirtti.

Müzakerelerin hemen başlamasını desteklediklerini vurgulayan Özdil Nami, şu ana dek üzerinde uzlaşılan konular dikkate alınarak müzakerelerin tamamlanmasını istediklerini söyledi.

Çözümün ardından AB üyesi olduktan sonra, iki taraflı bir ülke olarak dünyada refahın artmasına katkıda bulunacaklarını kaydeden Özdil Nami, İİT’ye de KKTC’ye verdiği destek, etkin dayanışması ve somut adımları için teşekkür etti.

Bakan Nami, insanlık dışı izolasyonların altını çizdiği için de İİT’ye teşekkür ederek, teşkilatın açıklamalarında Kıbrıslı Türklerle iyi ilişkilere dikkat çekildiğini; her türlü konuda işbirliğinin vurgulandığını belirtti ve bundan duyulan memnuniyeti ifade etti.

“Adada kapsamlı çözüm olmadığı bugünkü durumda bütün üye ülkelerin izolasyonların sonlanması için adım atmasını bekliyoruz” diyen Nami, bunun Kıbrıslı Rumları kapsamlı çözüm için teşvik edeceğini vurguladı.