Enformasyon Logo

Müzakereci Ergün Olgun, bir antlaşmaya ulaşmak için Kıbrıs Rum tarafının bir yol haritası niteliğinde olan “ortak açıklamaya” bağlı kalarak tek taraflı adımlardan vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.

Olgun, Kıbrıs Rum tarafının atacağı her tek taraflı adıma karşılık Türk tarafının da adım atmak zorunda olduğunu belirtti.

Müzakereci Ergün Olgun dün düzenlenen basın toplantısında müzakerelerle ilgili son gelişmeleri anlattı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ, basın toplantısının başında yaptığı konuşmada, Ekim ayında durağan bir döneme giren müzakere sürecini, Kıbrıs Türk tarafı olarak “yolun sonu” olarak değerlendirmediklerini ifade etti.

Kıbrıs Türk tarafının 2015’de çözüm bulunması temennisi içerisinde olduğunu belirten Ertuğ, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin müzakere sürecinin Kıbrıs’ta bir çözüm bulunması için son şans olduğunu söylediğini hatırlattı. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Kıbrıs Türklerinin çözüm için 46 yıl daha bekletilmesinin beklenmemesi gerektiği yöndeki ifadelerini de anımsatan Ertuğ, Kıbrıs Rum tarafına ön koşulsuz olarak müzakere masasına dönme çağrısını yeniledi.
Mevcut durumun sürdürülemez olduğunun, 11 Şubat 2014’de iki lider tarafından kabul edilen ve yol haritası olarak görülen ortak açıklamada da belirtildiğini kaydeden Ertuğ, “Görev, doruk antlaşmaları çerçevesinde ortaya çıkan ve son olarak iki tarafın 11 Şubatta imzalamış olduğu ortak açıklama metninde çizilen hedefin geçekleştirilmesidir,” dedi.

Müzakereci Ergün Olgun ise basın toplantısında adadaki bazı gerçeklere ve değişmesi olanaksız unsurları, çözüm fırsatlarını, çözümün önündeki engelleri ayrı ayrı anlattı.

Ergün Olgun, Kıbrıs’ın bulunduğu coğrafyanın, adadaki iki halktan birinin diğeri üzerinde yetkili olamayacağı, egemenliğin iki topluma ait olduğu ve siyasi eşitlik gerçeklerinin değişmez unsurlar olduğunu vurguladı.

Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar arasında normal olmayan ilişkinin işbirliğine dönüştürülmesi gerektiğini belirten Olgun, işbirliğine dönüştürme sürecinin “kabak tadı vermeye başladığını” ve her yerde bir yorgunluk” yarattığını belirtti.
Çözümü teşvik edecek fırsatlarla ilgili olarak ise Ergün Olgun, ortak açıklamanın bir yol haritası niteliğinde olduğunu ve kaçırılmaması gerektiğini söyledi.

Bir çözüm durumunda bölgede işbirliği için oluşacak imkanların bugün her iki tarafın da içinde bulunduğu ekonomik zorlukların aşılması için de bir teşvik edici unsur olarak durduğunu kaydeden Olgun, adada bulunacak bir çözümün istikrarsızlık içerisindeki bölgeye istikrar gelmesi için önemli bir katkı koyacağını belirtti.

Kıbrıs Türk tarafında çözüm yönünde bir birlikteliğin olmasının da çözüm yönünde yapıcı bir unsur olduğunu kaydeden Olgun, “(Ortak açıklama doğrultusunda bir çözüme ) toplumsal bir destek var” dedi.