Özdil Nami: “Kıbrıslı Rumlar geçmiş yakınlaşmaları ortadan kaldıracak önerilerle müzakere masasına gelmeye başladı”
Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Kıbrıslı Rumların geçmiş yakınlaşmalara saygı duymak bir yana bunları ortadan kaldıracak önerilerle müzakere masasına gelmeye başladıklarını söyledi.
İşadamları Derneği’nin (İŞAD),dün düzenlediği “Dünya ve Avrupa Nasıl Değişiyor, Kıbrıs’ın Ufkunda Neler Var?” konulu panelin açılışında konuşan Dışişleri Bakanı Özdil Nami, ülkedeki sivil toplum örgütlerinin Kıbrıs konusunun çözümüne yönelik önemli bir dinamizm gösterdiğini söyledi.
Ortak metin
Konuşmasında Kıbrıs konusunda yaşanan son gelişmelere da yer veren Nami, müzakerelerin Ortak Metin’le yeniden başladığını hatırlattı.
Ortak Metin’de geçmişte uzlaşıya varılmayan bazı hususlara ilişkin uzlaşıya varıldığını söyleyen Nami, buna örnek olarak egemenlik konusunu verdi.
Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum kurucu devletlerinin olacağı bir federal yapının, anayasada federal hükümete bırakılmayacak konuların kurucu devletlerde kalacağı, federal vatandaşlık yanında iç vatandaşlık verileceği, iki bölgeli iki toplumlu yapı gibi konuların ilk kez bu Ortak Metin’de yer aldığını anlatan Nami, Metin’de müzakerelerin açıkta kalmış ana konular üzerine odaklanması konusunu da içerdiğine işaret etti.
Ortak metinde hedeflenenler gerçekleşmedi
“Aynı metnin içerisinde müzakerelerin geleceğine de ışık tutuldu. Metin, müzakerelerin iyi yapılandırılmış bir şekilde halen açıkta kalmış ana konular üzerinde odaklanmış şekilde devam edeceğini söylüyor. Bu metnin bu şekilde yazılmasının anlamı bugüne kadar uzlaştırılmış konular olduğu bunların tekrar açılmayacağı ve müzakerelerin uzlaştırılmamış konular üzerine odaklanacağına ilişkin kurguyu işaret etmek içindi. Ancak maalesef geçtiğimiz dört ayda bu gerçekleşmedi”
Geçmiş yakınlaşmaları ortadan kaldıracak öneriler var
Ortak Metin’e her iki kesimden siyasi partilerin, STK’ların, sendikaların, dini kuruluşların destek verdiğini hatırlatan Nami, beklentilerinin oluşan bu olumlu zemin üzerine yeni yakınlaşmaların süratle inşa edilmesi olduğunu ancak Kıbrıslı Rumların geçmiş yakınlaşmalara saygı duymak bir yana bunları ortadan kaldıracak önerilerle müzakere masasına gelmeye başladıklarını söyledi.
Nami, müzakereler için daha önce ortaya konulan hedeflerin en kısa sürede gerçekleşmesi için temponun yoğunlaşması gerektiğini ancak Rumların kısa süre öncesine kadar ayda iki kez buluşmayı bile kabul etmediğine işaret etti.
Çözüm için müzakerecilerin ve teknik heyetlerinin çok daha sık şekilde buluşması gerekir
Müzakerecilerin ve teknik heyetlerinin çok daha sık şekilde buluşması gerektiğini dile getiren Nami, tüm kesimlerin bu sürecin içine gireceği mekanizmaların oluşturulması, teknik komitelerin günlük hayatı olumlu yönde etkileyecek tedbirlerin hayata geçirilmesini sağlaması gerektiğini anlattı.
Bunların yapılmaması halinde Kıbrıs meselesini çözmenin mümkün olmayacağını anlatan Nami, kapsamlı çözüm müzakerelerinin olumlu sonuç vermesi için her gün çaba sarf ettiklerini ancak bunun yeterli olmadığını örgütlerin de üzerine düşen görevler olduğunu anlatarak, bu gibi faaliyetlere destek vermeye hazır olduklarını söyledi.
AB’nin adanın tamamını AB toprağı ilan etse de, izolasyonlar uygulamaya devam ettiğini dile getiren Nami, atılan adımlar olduğunu ancak yapılması gereken çok şey bulunduğunu söyledi.
Hükümetin AB uyum çalışmalarına büyük önem verdiğini 70’e yakın yasa ve tüzüğü hayata geçirdiğini anlatan Nami, “Tüm çabalarımıza rağmen Brüksel’in bizi iyi anladığını söylemem mümkün değil. Bu noktada TÜSİAD gibi örgütlerin bu çabamıza destek vermesini hassasiyetle rica ediyorum” diye konuştu.