Amerika’nın Sesi

Mehtap Çolak Yılmaz

Kıbrıs’ta umut veren müzakere süreci, 11 Şubat’ta KKTC lideri Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in bir araya gelmesiyle yeniden başladı. Taraflar sık sık bir araya gelerek çözüm arayışlarını sürdürüyor. Kuzey Kıbrıs Dışişleri Bakanı Özdil Nami bu nedenle Washington’daydı. Nami, temaslarını, Amerika’nın Sesi’ne anlattı:

“Ziyaretlerim Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Bill Burns’le başladı. Daha sonra Dışişleri Bakanlığı’nda değişik yetkililerle bir araya geldik. Dün Beyaz Saray’da Ulusal Güvenlik Konseyi’nden yetkililerle görüştük. Bugün de Kongre’deyiz. Kongre’nin etkin üyeleriyle Kıbrıs konusundaki son gelişmeleri ele alıyoruz. Kıbrıs konusu biliyorsunuz 1964’ten beri devam ediyor. 50 yıldır BM Güvenlik Konseyi’nin gündeminde. Biz artık bu konunun sona ermesi gerektiğini söylüyoruz. Kıbrıslı Türkler hiç hak etmedikleri bir şekilde dünyadan izole edilmiş durumdalar. Bunun  mutlaka sona ermesi ve adanın federal bir çözüm çerçevesinde bir araya gelmesini istiyoruz. Bu konuda tabii ki ABD’nin rolünün büyük bir önemi olduğunu düşünüyoruz. Hali hazırda ortak bir açıklama yapıldı geçen ay. Bu çok önemli bir açıklama. Bundan sonra atılacak adımlar konusunda ABD’nin ortak açıklamanın yaratılması sürecinde rolü oldu. Bundan sonra da devam etmesini istediğimizi ilettik Amerikalı yetkililere.”

Ada’da müzakereler devam ederken, sürecin başlamasına destek veren AB ülkeleri ve Amerika ile temaslar da sürüyor. KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Washington’da, ABD’nin de yakından ilgilendiği doğalgaz konusunda da  ilgili açıklama yaptı.

Özdil Nami: “Kıbrıs meselesiyle ilgili müzakerelere baktığımızda her iki tarafında da atacağı adımları belirleyen uluslararası unsurlar olduğunu biliyoruz. Dolayıyla Washington’un aldığı kararlar orada tarafların alacağı kararları etkiliyor. Mesela adanın açıklarında önemli miktarda hidrokarbon yatakları bulundu. Bunların çıkarılması uluslararası pazarlara iletilmesi içim büyük şirketlerle işbirliği gerekiyor. Bu noktada büyük Amerikan şirketlerinin rolü devreye giriyor. Diğer taraftan İsrail’in hidrokarbon doğalgaz çıkarttı. Kendi ihtiyacından çok fazla olan miktarlarda. Bunları da Avrupa,2ua ihraç etmek istiyor. Biz dünyanın o bölgesinde Kıbrıs, İsrail, Avrupa Türkiye hattının birleştirilebileceğini ve Amerika’nın da işbirliği ortamının hazırlanmasında önemli yakınlaştırıcı rol üstlenebileceğini düşünüyoruz.

Özdil Nami’nin Washington temasları sürerken, Amerika Başkan Yardımcısı Joe Biden, Güney Kıbrıs Rum lideri Anastasiadis ile telefonla görüştü. Biden’ın, Anastasiadis’e ‘ABD’nin, BM iyi niyet misyonu altında, Kıbrıslılar’ın öncülüğündeki sürece tam desteğini’ yinelediği bildiriliyor. Kuzey Kıbrıs Dışişleri Bakanı, çözüme ilk kez bu kadar yakın olduklarını düşünüyor.