Dışişleri Bakanı Özdil Nami Kıbrıs gazetesine verdiği mülakatta, İngiliz Yüksek Komiseri Rick Todd’un, Kıbrıslı Türkler üzerindeki  izolasyonlarla ilgili sözlerinin “malumun ilanı” olduğunu söyledi. İngiliz Yüksek Komiseri Rick Todd’un söyledikleri  arasında yeni bir şeyin bulunmadığını anlatan Bakan Nami, İngiliz diplomatın doğruları ifade ettiğini anlattı.

Geçmişte de Kıbrıslı Türklerin maruz kaldığı izolasyonlarla ilgili Birleşmiş Milletler (BM) eski genel sekreterlerinden Kofi Annan’ın raporunda Kıbrıslı Türklerin Annan Planı’na yüzde 65 ile evet demesinin, izolasyonların uygulanmasındaki gerekçeleri haksız çıkardığı yönünde ifadeler bulunduğunu anlatan Özdil Nami, şu andaki Genel Sekreter Ban Ki Moon’un da  Kıbrıs’taki BM Barış Gücü ile ilgili yayınladığı  raporda izolasyonlara dikkat çektiğini belirtti.

“DTT’nin gündeme gelmemesi için var olan gerçekler ortadan kalktı”

AB Genel İşler Konseyi’nin 2004’te Kıbrıslı Türklerin izolasyonunu sona erdirme konusunda kararı bulunduğuna işaret eden Nami, Kıbrıs Rum tarafının müzakerelerde sergilediği tavır nedeniyle Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün (DTT) gündeme gelmemesi için var olan gerekçelerin ortadan kalktığını ifade etti.

“Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs sorununun faturasını ödememesi gerektiği yönündeki çağrılar daha dikkatli değerlendirilmekte ve neler yapılabileceği (AB çevrelerinde) daha çok konuşulmaya başlandı” diyen Özdil Nami, Kıbrıs Türk tarafının ana hedefinin kapsamlı çözüm olduğunu ancak çözüm sürecinin uzamasının faturasının Kıbrıslı Türklere çıkarılamayacağını söyledi.

Dünyanın “insan haklarımızın ihlali” olarak nitelendirdiği izolasyonlar konusunda bir adım atmasını beklediklerini anlatan Bakan Nami, bu konuda beklentileri olduğunu ve çalışmaların aralıksız sürdüğünü ifade etti.

Konu bu sene AP’de gündeme gelecek

Nami, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz’un kendilerine DTT’yi 2015 içerisinde AP Genel Kurulu’na taşıyacağını söylediğini belirterek, AB’nin DTT konusunda, buna karşı çıkan üyelerinin kolunu bükmeden önce tüm opsiyonları değerlendirmek istediğini, DTT konusunda o noktaya doğru gelinmekte olduğunu anlattı. Kıbrıs Rum tarafının izolasyonları görmezden gelmesinin AB çevrelerinde rahatsızlık yarattığını anlatan Bakan Nami, “Bizim temennimiz izolasyonlar konusunda daha yapıcı davranılıp, Kıbrıs’ın tek uluslararası kimliğine saygı çerçevesinde formül üretilmesidir. Kıbrıslı Türklerin öz hakkı olan “Hellim” ismini kullanmalarını engellemek yerine buna izin vermelerini beklerdik” dedi.

AB’nin önerilerini Kıbrıslı  Rumlar reddetti

AB’nin hellim konusunda Kıbrıslı Türklerin ayrı bir denetim mekanizmasına sahip olmasıyla ilgili yaptığı önerilerin Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından reddedildiğinin altını çizen Nami, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin AB’ye alındığı zaman KKTC’nin “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kontrolü dışındaki bölgeler” olarak nitelendirildiğini, bunun da Kıbrıslı Rumların kuzeyde hellimle ilgili denetim yapmasının mümkün olmadığını gösterdiğini kaydetti.

“(Hellim konusunda) Formüller üretildi ve mesele son aşamaya gelmişti ancak Kıbrıslı Rumlar işbirliği yerine kendi egemenliklerini kuzeye de yayma girişiminde bulundular” diyen Nami, konunun diplomatik bir savaşa dönüşmesini istemediklerini ifade ederek “işbirliği içerisinde tüm adanın çıkarlarının korunabilmesini arzu ediyoruz” dedi.