Dışişleri Bakanı Nami Yale Üniversitesi’nde panele katıldı

Dışişleri Bakanı Nami Yale Üniversitesi’nde panele katıldı

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, dün, Yale Üniversitesi’nde eğitim gören Türk öğrencilerin düzenlediği bir panele katıldı. Yale Üniversitesi’nde konuşma yapan ilk Kıbrıslı Türk Bakan olan Özdil Nami panelde, Kıbrıs sorunu ile ilgili kısa bir sunum yaparak, öğrencilerin ve akademisyenlerin sorularını yanıtladı.

Konuşmasında, Kıbrıs sorununun Birleşmiş Milletler’in gündemindeki en eski sorunlardan biri olduğuna vurgu yapan Nami, 1968 yılında müzakerelerin başlamasından itibaren, Kıbrıs sorununa karşılıklı kabul edilebilir bir çözüm bulmak için çok sayıda görüşme yapıldığını fakat hiçbir sonuç alınamadığını belirtti. Yıllarca süren Kıbrıs müzakereleri için 2004 yılının, adadaki her iki tarafın anlaşmaya çok yaklaşması açısından bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Bakan Nami, Kıbrıs Rum tarafının Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan kapsamlı çözüm planını reddetmesi ile adanın yeniden birleşme fırsatının kaçırıldığına işaret etti.

Bakan Nami konuşmasında ayrıca, 11 Şubat 2014 tarihinde, adadaki her iki tarafın, kapsamlı çözüm müzakerelerinin iki yıl aradan sonra yeniden başlamasının yolunu açacak olan Ortak Açıklama Metni’ni imzaladığını da vurguladı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin, bir süre önce yeni Kıbrıs Özel Danışmanını atadığını ve Kıbrıs sorununu Birleşmiş Milletler’in stratejik önceliği olan bir sorun olarak tanımladığını söyleyen Nami, 17 Eylül 2014 tarihinde, adadaki her iki liderin BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı ile yapmış olduğu ilk görüşmede, müzakerelerin bir sonraki aşamasına, al-ver’in beklendiği aşamaya, geçme kararı alındığını belirtti.

Müzakerelerde, Kıbrıs Türk tarafının herzaman olumlu ve yapıcı davrandığını, BM’nin 2004 yılında hazırlamış olduğu kapsamlı çözüm planına ‘Evet’ dediğini hatırlatan Nami, yaşamın her alanını kapsayan izolasyonlar altında yaşamaya devam etmenin kabul edilebilir olmadığını vurguladı. Annan planından sonra uluslararası toplumun çeşitli üyelerinin, Kıbrıslı Türklerin izolasyonunun sona ermesine çağrı yapan belgeler yayınladığını da sözlerine ekleyen Nami, izolasyonu en azından hafifletmek için önerilen her adımın Kıbrıs Rum tarafı tarafından engellendiğini belirtti. Mevcut durumun sürdürülebilir olmadığını söyleyen Nami, Kıbrıslı Türklerin artık dünyadan izole edilmiş yaşayamayacağını ve yaşamaması gerektiğini vurguladı.

Nami, Rum lider Anastasiadis’in Şubat 2013 tarihinde yeni seçilmiş Kıbrıs Rum lideri olarak, kendinden önceki Rum liderin görüşmeleri bıraktığı yerden müzakerelere devam etmeyi taahhüt etmiş olsaydı bugün müzakerelerde daha fazla ilerleme sağlanabileceğine işaret etti. Bununla birlikte, Kıbrıslı Türk lider Nisan 2010 tarihinde seçildiği zaman, BM Genel Sekreterine mektup gönderip daha önce sağlanan yakınlaşmalara bağlı olduğunu belirttiğini de sözlerine ekledi.

Nami, Birleşmiş Miletler ve ABD gibi önemli uluslararası aktörlerden beklentinin, Kıbrıs Rum tarafını gerekli adımları atmaya teşvik etmek olduğunun da altını çizdi.
Dışişleri Bakanı Nami, Yale Üniversitesi'nde panele katıldı    IMG_8078_resized