Enformasyon Logo

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) tarafından hazırlanan “Görüşme Süreci ve Federal Kıbrıs’ta Kıbrıs Türk Ekonomisi” konulu raporun sunumu dün Golden Tulip Otel’de yapıldı.

Rapor, “bütünlüklü çözüm sonrasındaki kurumsallaşma ve rekabet edebilirlik için tarım, imalat, inşaat, ticaret, turizm, yükseköğretim, ulaştırma ve haberleşme sektörlerinde verilmesi gereken olanaklar, destekler ve süreli korumaların tespit edilmesi” amacıyla hazırlandı.
Sunumda konuşan Başbakan Ömer Kalyoncu, federal Kıbrıs’ı kurmak için toplumlar arası görüşmelerin devam ettiği bu dönemde ekonomiyi sağlamlaştırmak gerektiğini, özgürlük ve güvenliğin güvencesi olacak konulardan birinin de sağlıklı bir ekonomiye sahip olmak olduğunu söyledi.
Maliye Bakanı Birikim Özgür de, çözüm sonrasında mevcut durumdan daha iyiye ulaşılabilmesi için Avrupa Birliği (AB) ve Dünya Bankası’ndan yetkililerle çalışmalar yürütüldüğünü, örneğin “kamu borç stokunun nasıl yönetileceği” ve “kamu ihalelerinin hızlı ve etkin yürütülmesi” konularına yönelik çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay da, ekonomik kaynakları iyi kullanıp, kurgulayamayan ülkelerin yoksulluk ve sefalet içinde olduklarının görüldüğünü söyleyerek, doğru ekonomi politikaları kurgulama ve uygulamanın önemine işaret etti.
KTTO Başkanı Fikri Toros yaptığı konuşmada, müzakere sürecinin başarıya ulaşması için STÖ’lerin ve toplumun her kesiminin üzerine düşen katkıyı yapması gerektiğini belirtti.
Toros, sürdürülebilir bir çözüm için gelecek planlamasının kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesinin elzem olduğunu söyledi.
KTTO Oda Meclisi üyesi Özalp Nailer ise konuşmasında, “Bütünlüklü çözüm öncesi ve çözüm sonrası federal Kıbrıs’ta Kıbrıslı Türklerin ekonomik faaliyetlerinin güçlendirilmesi, kurumsallaştırılması ve rekabet gücünün artırılarak rekabet edebilir seviyelere ulaşması sürdürülebilir bir anlaşma için olmazsa olmazdır” dedi.